»Pogojna kazen« je doletela škofjeloška policista, ki sta v odmevni aferi Koprivnikar na cesti od Škofje Loke proti Zmincu ustavila ministra za javno upravo in ga preizkusila z alkotestom. Kot je za Dnevnik potrdil David Sluga, odvetnik enega od njiju, sta policista dobila pisni opozorili pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. V opozorilu je navedeno še, da delodajalec lahko odpove pogodbo iz krivdnih razlogov, če bi v enem letu prišlo do novih kršitev. Poenostavljeno povedano, policista po pričakovanjih nista bila odpuščena in tudi ne bosta, če bosta v naslednjem letu dni »pridna«. Preostalih pet policistov, vpletenih v afero, odločitev direktorja policije Marjana Fanka še ni prejelo. Neuradno naj bi vsi dobili odpoved.

Vzorna policista

»Vsebine odločitve generalne policijske uprave ne morem komentirati. Prav tako zoper to odločitev ni predvideno nobeno pravno sredstvo, kar pomeni, da se ne moremo pritožiti. Sporočilna vrednost pa je, da očitno delodajalec mojega varovanca ni našel nobenega razloga za izredno odpoved delovnega razmerja, se pravi da ni našel elementov kaznivega dejanja, zato upravičeno pričakujem, da v zvezi s tem ne bo ukrepalo niti tožilstvo,« je povedal odvetnik Sluga. Zanj in za njegovo stranko je ta zgodba torej zaključena. »Glede 'preizkusne dobe' bi dodal le, da ne gre za noben problem. Gre namreč za dobrega, uglednega policista, ki rad opravlja svoje delo in ga bo še naprej,« je še dodal Sluga.

Generalni direktor policije Marjan Fank se je o ukrepih zoper policiste, vpletene v afero Koprivnikar, sicer odločil že prejšnji teden. Po neuradnih podatkih naj bi preostalih pet (gre za sindikalne zaupnike, ki so se na družbenem omrežju dogovarjali, kako bodo ministra za javno upravo ujeli v zasedi) izgubilo službo, a odločitve še niso prevzeli. Po naših podatkih jo morajo do konca prihodnjega tedna, takrat pa bodo na generalni policijski upravi tudi uradno objavili Fankovo odločitev in jo tudi obrazložili. »Vesel sem za škofjeloška policista,« je dejal predsednik Sindikata policistov Slovenije , ki kot eden od akterjev zarotniškega dogovarjanja tudi sam pričakuje odpoved delovnega razmerja. »Zadevo sicer ureja moj odvetnik. Seveda se bomo na odločitev o izredni odpovedi delovnega razmerja pritožili,« je že vnaprej napovedal Petrovič.