V rokah tujcev so številne nepremičnine, od znamenitih razkošnih hotelov do najbolj znanih poslovnih poslopij. Predsednik Združenih arabskih emiratov, šejk Kalifa bin Zajed Al Nahjan, je v središču Londona na skrivaj ustvaril enega največjih nepremičninskih imperijev, ki je vreden 1,2 milijarde funtov. Kako? Prek slamnatih podjetij, registriranih v davčnih oazah, ki so jih zanj registrirali pravniki panamske pravniške družbe Mossack Fonseca. V šejkovi lasti je na desetine nepremičnin v najdražjih delih Londona, od poslopja BHS na najbolj znani nakupovalni ulici Oxford street do bogataške stanovanjske soseske Berkeley Square v prestižni četrti Mayfair, kjer sta med njegovimi podnajemniki modna oblikovalka Stella McCartney in priljubljeni nočni klub Annabel's. Panamski dokumenti so razkrili vrsto drugih tujcev, ki so prek slamnatih podjetij kupovali nepremičnine v Londonu, da bi jih prikrili pred svetom. Med njimi so pakistanski premier in njegova hčerka, nekdanji iraški premier, predsednik nigerijskega senata, številni poslovneži, več ljudi iz sveta zabave.

Cene gredo v nebo

Zaradi neskončne rasti vrednosti londonskih nepremičnin je postal nakup visokodonosna naložba. Skoraj desetina od 31.000 slamnatih podjetij iz različnih davčnih oaz, ki so formalni lastniki nepremičnin v Britaniji, je povezanih s pravniško družbo Mossack Fonseca. Po črki veljavnih zakonov je vse to zakonito, a posledice te vrste bogatenja šejkov, tajkunov in drugih tujcev posebno v Londonu, ki kupujejo nepremičnine ne zato, da bi v njih živeli, ampak zato, da bi jim prinašale dobiček, so dvigi cen nepremičnin v vedno nove višave.

Okoli 2800 slamnatih podjetij, ki jih je registrirala družba Mossack Fonseca, je med tujimi lastniki v zemljiških knjigah. Te so lastnice okoli 6000 nepremičnin. Med tujimi lastniki je nekaj posebnega družina Nahyan, družina predsednika Združenih arabskim emiratov, ki je v omenjeni bogataški četrti Mayfair druga največja lastnica nepremičnin – prvi ostaja najbogatejši domačin, westminstrski vojvoda, čigar nepremičninsko premoženje ocenjujejo na več kot devet milijard funtov. To, da je družina Nahjan nakupovala nepremičnine v Londonu, ni ravno novo. Novost, ki jo razkrivajo panamski dokumenti, je, da so – prek podjetij iz davčnih oaz – lastniki tako številnih. Poleg omenjenih so lastniki niza nepremičnin na ulici butikov Sloane Street in vrste nepremičnin na zelo dragi ulici De Vere Gardens v Kensingtonu, ki so vredne 160 milijonov funtov, in v več drugih dragih ulicah v osrednjem Londonu. Predsednikova slamnata podjetja so lastniki kar devetdesetih nepremičnin.

Prek nakupov pere denar tudi mafija

Lastniki najmanj 700 nepremičnin v Londonu so slamnata podjetja, katerih lastniki niso imenovani v panamskih dokumentih, ki po drugi strani kot lastnika londonskih nepremičnin omenjajo še eno stranko družbe Mossack Fonseca, , znanega gangsterja. To potrjuje, da tudi kriminalci prek nakupa londonskih nepremičnin perejo denar.