Lahko bi na dolgo in široko opisoval karakteristike avtomobila, a to ni moj namen. Rad bi poudaril, da avto poganja izključno litij-ionska baterija in da je proizvajalec v dveh dneh dobil več kot 250.000 rezervacij in število še narašča. Zanimivo pri vsem skupaj je, da se bodo prve dobave začele konec leta 2017 in verjetno velika večina teh rezervacij ne bo realiziranih pred letom 2019. Tesla že razmišlja o reorganizaciji proizvodnje, saj bodo sicer težko zadostili povpraševanju, ki je očitno presenetilo še največje optimiste. Vse to pa se ne dogaja v obdobju visokih cen naftnih derivatov, ravno obrnjeno. Do zdaj je Tesla prodal le 107.000 vseh predhodnih modelov.

Ob vsem skupaj se lahko vprašamo, do kdaj bodo cestam še vladali klasično gnani avtomobili z motorji z notranjim izgorevanjem. Po odzivu, ki smo mu bili priča, sodeč bi se lahko to zgodilo precej prej, kot smo pričakovali. Leta 1908 je ameriški Ford predstavil svoj znameniti model T, ki je motoriziral ZDA, morda po 108 letih prihaja do začetka množične elektrifikacije svetovnega voznega parka. Kaj bo to pomenilo za cene surove nafte in za elektroindustrijo, razvoj električnega omrežja, cene litija in platine, bo pokazal čas.

Tečaj delnic podjetja Tesla (TSLA US) je po padanju v januarju in februarju dosegel 141 dolarjev. Te dni je tečaj okoli 255 dolarjev in je kar za 77 odstotkov nad februarskim dnom. Močna rast se je nadaljevala kljub sicer v zadnjih dneh precej negativnim premikom na delniških trgih, kar samo odraža pomembnost predstavitve novega modela in res veliko število prednaročil. Celotno dogajanje me spominja na dolge kolone ljudi, ki so po vsaki predstavitvi novega telefona z odgriznjenim jabolkom na hrbtni strani čakali pred trgovinami.