Skupina žensk, v kateri se je tu in tam našel tudi kakšen moški, je v znamenje protesta med mašo zapustila cerkev v mestu Gdansk, ko je duhovnik bral odprto pismo škofov, v katerem podpirajo popolno prepoved splava. Ulice Varšave so pred dnevi preplavili nasprotniki predloga za popolno prepoved splava v državi, ki ga je podprla tudi poljska premierka Beata Szydlo, na čelu konservativne vlade. »Tace stran od maternic« in »Moje telo, moja stvar« sta zgolj dva napisa, ki sta krasila njihove transparente.

Še v Iranu bolj liberalna zakonodaja

Aktivisti za pravice žensk so ogorčeni nad predlogom, saj imajo v državi že tako najstrožjo zakonodajo v Evropi. Ta dopušča splav v primeru posilstva, hudih okvar zarodka ali ko je ogroženo življenje matere. »Še v Iranu imajo bolj liberalne zakone, kot so zapisani v tem predlogu. Prav zato moramo protestirati,« je odločitev za sodelovanju na protestu utemeljila Marta Nowak. Statistični podatki kažejo, da na leto uradno opravijo zgolj nekaj sto splavov, podporniki pa pravijo, da črni trg na tem področju cveti. Leta 2014 je bilo v državi z 38 milijoni prebivalcev uradno opravljenih 1812 splavov, neuradni podatki nevladnih organizacij pa kažejo, da je bilo teh okoli 80.000.

Razprave in nasprotovanja o vedno pereči tematiki so po mesecih v teh dneh dosegli vrelišče. Stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je oktobra prevzela oblast, bi namreč rada zakonodajo spravila na raven, na kateri bi se skladala s stališčem Cerkve. Poljski škofje namreč menijo, da niti razlogi, kot so posilstvo ali incest, ogroženo življenje matere ali hude okvare zarodka, ne morejo upravičiti splava. V nedeljo so po cerkvah po državi brali odprto pismo škofov, v katerem predlagajo dodatno zaostritev zakonodaje. »Naše stališče je javno in nespremenljivo. Zaščititi moramo vsako življenje, vse od točke spočetja do naravne smrti,« je odmevalo med bogoslužjem. To stališče je mnoge tako razjezilo, da so sredi maše vstali in odšli ven.

Vodja stranke PiS je novinarjem prejšnji teden povedal, da mora kot katolik slediti pozivu škofov, a da svoje stranke ne bo prisilil h glasovanju za potrditev predloga v parlamentu. Vendarle je prepričan, da bo večina, če ne celo vsi, predlog podprla. Poleg tega stranka načrtuje ukinitev državnega financiranja zunajtelesne oploditve (IVF) pa tudi, da bo kontracepcijska »jutranja tabletka« znova na voljo zgolj z receptom.