Kamniški študenti so za kamniške družine oziroma dijake in študente, ki bi brez pomoči težko nadaljevali šolanje, v dobrodelnem mesecu marcu zbrali več kot 3000 evrov. Veselo novico je na sklepni prireditvi v dvorani Doma kulture Kamnik obiskovalcem sporočila Nina Marinšek, koordinatorka letošnjih dobrodelnih aktivnosti. Denar so zbirali tudi s Pižamovo stand up komedijo Petdeset odtenkov njive in za kamniško dijakinjo zbrali 810 evrov.

Pomagajo vrstnikom

»Tudi letos smo pomagali predvsem vrstnikom, ki potrebujejo pomoč pri nadaljevanju šolanja. Zelo pomembno pri naši akciji pa je tudi to, da se družimo, zabavamo, spodbujamo športni duh in skrbimo za zdravje ter dobro počutje,« je izpostavil predsednik kluba Žiga Zore. »Tudi drugi študentski klubi pripravljajo posamične dobrodelne akcije, kakor smo sprva načrtovali tudi sami. Potem pa so začele kar deževati nove in nove ideje in kmalu smo stkali kar dobrodelni mesec,« je še povedal pobudnik aktivnosti in dodal, da so pri organizaciji dobrodelnega študentskega meseca orali ledino. »A zdaj naš mesec že dokazuje, da imamo tudi študentje in dijaki veliko srce, da tudi študentski klubi lahko delajo dobro, tako za študente in dijake kot tudi za mnoge druge,« je prepričan predsednik kluba.

Štejejo tudi življenjske izkušnje

Takšno mnenje ima vseh 13 aktivistov, ki so se ves mesec trudili, da so vse izpeljali, kot se spodobi. »Res je, tudi kakšno predavanje smo morali izpustiti, a smo si medtem nabrali nemalo prav tako koristnih življenjskih izkušenj,« je bila zgovorna Nina Marinšek, ki je pristavila, da so bili za svoje delo več kot poplačani s hvaležnostjo tistih, ki so jim pomagali.

Njihovih imen tudi tokrat niso javno izpostavljali, saj so stiske občutljiva reč, ki lahko doleti vsakogar. »Naj bo dovolj, da vam povem, da sva imeli z mamico sedemčlanske družine, ki živi od ene same pokojnine, solzne oči, ko sem ji povedala, da nam je na odbojkarskem turnirju v dvorani Osnovne šole Stranje uspelo za njene šolarje zbrati kar 1100 evrov,« nam je zaupala Nina. Dodala je, da je ganjena mamica sprva ostala brez besed, potem pa hvaležno dejala, da je dobrota, ki prihaja iz rok in src tako mladih, lahko le iz čistega zlata.

S pohodom na Sveti Primož, ki so ga kot prvega vpeli v svoje celomesečne aktivnosti, so za kamniškega srednješolca zbrali več kot 800 evrov; v knjigo na Svetem Primožu pa se je kljub slabemu vremenu vpisalo kar 1020 pohodnikov. Tudi dobrodelna tržnica dobrot jim je odlično uspela, saj so študentke s svojimi slaščicami zbrale več kot 300 evrov prostovoljnih prispevkov. Slaščice so se naučile peči na kuharskih delavnicah, ki so jih v klubu organizirali lani, je povedala ena izmed »slaščičark« Manca Vrhovnik ter dodala, da v klubu organizirajo veliko podobnih koristnih delavnic in svojim članom ponujajo tudi številne druge ugodnosti. Poleg popustov in prostora za druženje ter študij jim omogočajo tudi tiskanje študijskega materiala in vezavo seminarskih ter diplomskih del.

Ves mesec marec so zbirali tudi šolske potrebščine, zamaške ter hrano za brezdomne živali. Pri tem so bili še uspešnejši kot prejšnja leta, ko so med več kot 150 družin in posameznikov razdelili več kot 7000 evrov ter veliko hrane in drugih pripomočkov. Aktivnosti se je udeležilo več kot 4000 udeležencev.