V novi terapevtski skupini so zdravila v obliki kapljic za nos, torej za lokalno rabo. Vanjo so uvrstili le šest primerljivih zdravil, vendar ta zdravila uživa veliko ljudi, kar okoli 120.000. Zanje dopolnilno in obvezno zdravstveno zavarovanje nameni 1.700.000 evrov na leto; z oblikovanjem terapevtske skupine si obetajo več kot 200.000 evrov prihranka (155.000 evrov v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja), je povedal mag. Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS. Od šestih zdravil za tri doplačilo ni potrebno. Zdravila z lokalnim delovanjem za zdravljenje alergijskega rinitisa so raznovrstna skupina zdravil, vendar brez pomembnih razlik v mehanizmu delovanja, učinkovitosti in varnosti, pravijo pri ZZZS.

Doplačila so redka

Od leta 2003, ko so vzpostavili sistem najvišjih priznanih vrednosti zdravil, je v ta sistem vključenih več kot milijon prebivalcev Slovenije, kar pomeni, da zdravila iz skupin najvišjih priznanih vrednosti prejema polovica prebivalcev Slovenije. »Temu se pacienti skoraj ne morejo izogniti. Ugotavljamo pa, da so doplačila za zdravila redka in le redki pacienti zdravila doplačujejo,« je povedal Fürst. Pacientom, ki zdravil ne želijo doplačevati, svetujejo, da to povedo že zdravniku in bo ta izbral tisto zdravilo na recept, ki ga ni treba doplačati. Nekaterih zdravil namreč v lekarni ne smejo zamenjati za druga. Če bolnik, na primer zaradi alergijske reakcije na zdravila, potrebuje konkretno zdravilo, zanj ne doplača, četudi je doplačilo predvideno. Najvišje dovoljene cene zdravil lahko ljudje preverijo v centralni bazi zdravil, ki jo vodijo pri ZZZS.

Alergijski nahod

Alergijski rinitis je vnetje sluznice v nosu in obnosnih votlinah. To je bila sprva redka bolezen, v zadnjih desetletjih pa število bolnikov skokovito narašča. Alergijski rinitis se deli na akutni in kronični, sezonski in celoletni, intermitentni (občasni) in persistentni (trajni) rinitis. Najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep pri zdravljenju alergijskega rinitisa je odstranitev alergena, ki bolniku povzroča težave. Ker to ni vedno mogoče, se težave lajšajo z zdravili. Ob blagih simptomih se uporabljajo antihistaminiki v obliki pršila za nos, pri težjih kortikosteroidna pršila za nos in sistemski antihistaminik (tablete), zlasti če so vnete tudi oči. Glede na simptome se občasno predpišejo tudi dekongestivi, ki zmanjšajo otekanje nosne sluznice. Pri najtežjih bolnikih, preobčutljivih za posamezne inhalacijske alergene, se izvaja specifična imunoterapija. Zdravila za alergijski rinitis, nosni glukokortikoidi ali protivnetna pršila za nos, delujejo neposredno na sluznico nosu, olajšajo simptome in navadno ne povzročajo zaspanosti. Leta 2008 so bile objavljene evropske smernice za zdravljenje alergijskega rinitisa.