Ko Ivanka Trump zavzame prizorišče, pa naj gre za televizijske intervjuje ali nagovore množic, ki skandirajo ime njenega očeta, najverjetnejšega republikanskega kandidata za predsednika ZDA, je težko verjeti, da gre za hčer Donalda Trumpa. Uglajena, umirjena, prijazna in vedno brezhibno urejena svetlolaska, ki si deli gene z Donaldom Trumpom in njegovo bivšo ženo Ivano, nekdanjo manekenko, športnico in starleto, je namreč pravo nasprotje glasnega in marsikdaj tudi nesramnega nepremičninskega mogotca iz New Yorka, ki pa je v svojem življenju zagotovo do popolnosti ustvaril vsaj nekaj. Ivanko.

Tega se Donald Trump, ki ne more skriti občudovanja do 34-letne punčice svojega očesa, zaveda tudi sam, marsikdaj pa to tudi neprimerno pokaže ali pove. Naj gre za trepljanje njenega do pred kratkim še nosečniškega trebuha ali pa napol incestuoznih izjav, ob katerih se zdrznejo vsi razen morda Ivanke. »Veste, kdo je po mnenju vseh največja lepotica na svetu? Jaz sem jo pomagal ustvariti. Ivanka. Moja hči Ivanka. Visoka je meter osemdeset in ima najboljšo postavo. Kot model je zaslužila veliko denarja, ogromno,« je pel slavospeve hčeri, a to je bilo šele ogrevanje. Težko bo namreč prekosil besede, da bi šel z njo na zmenek, če ne bi bila njegova hči, ali še huje, da bi, če ne bi bil srečno poročen in če ne bi bila njegova hči... Stavka Donald Trump ni končal, a si lahko mislimo, kako bi se glasil.

Najprej manekenstvo, nato posel

Ivanke Trump očetove netaktnosti ne vznemirjajo pretirano. Prav tako si kot poslovna ženska, ki se pod iniciativo #womenwhowork aktivno zavzema za ženske, ki manevrirajo med materinstvom in službo, ne žene k srcu njegovih seksističnih pripomb, zaradi katerih javnost ogorčeno skače v zrak. »Kar zadeva politiko, se v njegove izjave ne vmešavam. To je njegova kampanja in mislim, da to ni moja vloga. Sem se mu pa postavila po robu kot otrok. Otroci to pač počnejo. Ljudje me sprašujejo, ali se z očetom kdaj sporečem. Pravzaprav bi bilo čudno, če se ne bi,« je povedala v enem od intervjujev in, tako kot že večkrat prej, zavrgla namigovanja, da Donald Trump ne spoštuje žensk. »Če bi mislil, da ženske niso enako sposobne kot moški, bi bila v njegovem podjetju podrejena svojim bratom. Mislim, da je to ena od njegovih velikih prednosti – da absolutno daje prednost zaslugam, dosežkom in sposobnostim pred tem, od kod ljudje prihajajo, kakšno izobrazbo imajo in kakšnega spola so.«

Mantro, da je Donald Trump na najvišjih položajih v svojih podjetjih vedno imel tudi ženske, je dokazala tudi na lastnem primeru, a šele po tem, ko se je preizkusila v manekenski karieri. S privoljenjem ne preveč navdušenih staršev in še manj navdušene srednje šole v Wallingfordu je podpisala pogodbo z agencijo Elite Model Management, hodila po modni brvi za Versaceja, nastopala v oglasih Tommyja Hilfigerja, krasila strani revije Elle in naslovnico revije Seventeen, leta 2007 pa se je uvrstila tudi na 83. mesto najbolj vročih deklet po izboru revije Maxim. Vendar pa njena manekenska izkušnja ni trajala dolgo. Tako kot oče je bila v resnici zaljubljena v stavbe in to, kako rastejo.

Največji atribut Donalda Trumpa

»Ivanka, komaj čakam, da boš delala z menoj,« ji je še kot otroku na gradbišču ene od svojih nepremičnin rekel oče in to na koncu tudi dočakal. Po diplomi na poslovni šoli Wharton na Univerzi v Pensilvaniji, kjer je z odliko diplomirala iz ekonomije, je najprej začela delati v nepremičninskem podjetju Forest City Enterprises, ker je hotela samostojno uspeti. V Forest Cityju je hči milijarderja delala za 50.000 dolarjev na leto, nato pa se dve leti pozneje pridružila očetu in njegovi organizaciji Trump, kjer se je povzpela do položaja podpredsednice, odgovorne za razvoj in akvizicije. Trenutno se ukvarja s 40 posli od Vancouvra do Balija. Poslovni partnerji jo nadvse občudujejo, saj jih nenehno preseneča s svojim poznavanjem posla, predvsem pa mirnostjo, ki jo za pogajalsko mizo ohranja tudi v najbolj napetih trenutkih. Ob vsem tem pa bedi še nad svojima kolekcijama nakita Ivanka Trump Fine Jewelry ter oblačil in modnih dodatkov The Ivanka Trump Collection, namenjenima ženskam, ki kljub strogemu poslovnemu okolju hočejo ostati ženstvene.

Ivanka Trump s svojimi poslovnimi uspehi, značajem in popolno družino, ki je ravno te dni dobila novega družinskega člana Theodorja Jamesa Kushnerja, navdušuje Američanke ravno toliko, kot jih njen oče jezi. Polna komplimentov o njej je tudi njena dolgoletna prijateljica Chelsea Clinton. Nič čudnega, bi rekli, a ne več tako samoumevno, če vemo, da gre za hčer Trumpove tekmice, najverjetnejše demokratske kandidatke za predsednico Hillary Clinton, ki jo je Ivanka pri njeni prejšnji predsedniški kandidaturi celo finančno podprla. A zdaj je na strani očeta. In če je prej veljalo, da je Ivanka Trump skrito orožje Trumpove organizacije, zdaj vedno bolj velja tudi, da je ne več tako skrito orožje Donalda Trumpa v njegovi predsedniški tekmi. Njemu to vsekakor koristi, njej pa bi lahko kvečjemu škodovalo. Pa ji ne. Ker se morda res piše Trump, zagotovo pa ni Donald.