Mladi iz društva Zdravo gibanje so vroči sestanek s predsednikom sveta KS Kokrica Milanom Klemenčičem in podžupanom Kranja za družbene dejavnosti in obenem predsednikom slovenske zveze za bejzbol Borisom Vehovcem protestno zapustili, ko so dojeli, na kakšen način naj bi nastalo igrišče za ta šport do letošnjega julija. Na tej zelenici namreč desetletja dolgo igrajo nogomet, urejajo jo sami. Da je zadeva vse prej kot javna in transparentna, je potrdil svetnik in nekdanji podžupan Kranja za družbene dejavnosti Primož Terplan (SMC): »Šele zdaj sem izvedel, kaj se pripravlja, ker svetniki o tem nimamo pojma.«

Boris Vehovec je namreč pojasnil, da je treba igrišče za bejzbol zgraditi do sredine julija, ker je kot predsednik slovenske zveze pridobil organizacijo evropskega prvenstva: »Denar za gradnjo tega in igrišča za mali nogomet prispeva mednarodna zveza. To je velika pridobitev, ker Kranj že 25 let išče prostor za ta šport, ki gostuje zdaj v Škofji Loki. Če bo odpor, bo prvenstvo v Ljubljani.«

Kopica neznank o gradnji

Navzoči krajani Kokrice so v en glas nasprotovali tistemu, kar zagovarja Milan Klemenčič, ki trdi, da ima projekt podporo KS. Projekt je že narejen, krožil je med udeleženci sestanka, Dnevniku pa je vpogled predsednik KS kar prepovedal, čeprav naj bi bila to osnova športnega parka, kamor bo morala vlagati tudi občina. »Ne pustimo si vzeti tistega, kar sami vzdržujemo, in nogomet igramo desetletja,« je dejal Damjan Hvala, Andraž Švegelj pa je dodal: »Kot podjetnik sem mnogo dal, da stojijo lesene brunarice. Okoli 200 mladih prihaja tja, do zdaj ni bilo nobene podpore krajevne skupnosti in občine. Zdaj pa naj bi se mi morali umakniti bejzbolu?« Kmet Branislav Sušnik je opozoril, da pot do športnih površin ni ustrezna in da je najprej treba urediti cesto, a je občinska svetnica Barbara Gunčar povedala, da denarja za kako tako naložbo v proračunu za letos sploh ni.

Dodatno pojasnilo podžupana in predsednika zveze Vehovca je navzoče še podžgalo: krajevna skupnost oziroma občina bi morala klubu Kranjski lisjaki podeliti stavbno pravico, da bi se gradnja sploh lahko začela. To pa pomeni, da krajani Kokrice ne bi imeli več pravic do zemljišč, kjer so do zdaj igrali nogomet in imajo otroška igrala. Ostalo je nepojasnjeno, zakaj je Boris Vehovec v dvojni vlogi sprejel kandidaturo prvenstva vključno s Kokrico, ko pa zato ni imel stvarne podlage oziroma igrišča. Mestni svet do zdaj o kakem takem projektu ni razpravljal, na Kokrici pa so tudi tisti, ki so ga podprli, zahtevali, da z igriščem za bejzbol pridobijo športni park z več igrišči, ureditvijo in cesto.

Podžupan Kranja je poudaril, da si tudi bejzbol zasluži pogoje za delo, tuji denar pa omogoča zgraditev igrišča. Po njegovem je zdaj nogometno igrišče na Kokrici edina možna rešitev v kranjski občini. Ker pa je javno zanikal, da bi imel kot predsednik zveze in podžupan kako zvezo s klubom Kranjski lisjaki, smo ga povprašali, kako to, da imata potem skupne prostore. Tega nam ni pojasnil, krajani pa so po vseh teh ugankah in neznankah v jezi nad dogajanjem, ki gre mimo njih, namignili, da bodo s traktorji ubranili svojo pravico.