Banka Slovenije je izračunala, koliko je lani stalo poslovanje z bankami in hranilnicami. V analizo je bilo vključenih 18 bank in tri hranilnice. Analitiki med drugim ugotavljajo, da so se povprečna nadomestila za dvig gotovine konec lanskega leta v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014 najbolj, kar za 10,7 odstotka, povečala pri dvigu gotovine z debetno kartico na bankomatu drugega ponudnika. Zato velja opozorilo, da je najcenejši dvig gotovine na bankomatu komitentove izbrane banke ali hranilnice.

Z zamenjavo banke do velikih prihrankov

Objavljena analiza centralne banke kaže, da lahko fizična oseba z zamenjavo banke ali hranilnice na leto prihrani tudi do 222 evrov (po izračunu Zveze potrošnikov Slovenije) oziroma več kot 118 evrov, kot so izračunali v Banki Slovenije. Kot »e-komitent« pa lahko fizične osebe po izračunih ZPS na leto prihranijo do 53,40 evra oziroma do 27,99 evra. Za obe vrsti komitentov je najcenejša Delavska hranilnica, kjer letni strošek košarice za »tradicionalnega komitenta« (komitent, ki plačuje pri bančnem okencu) znaša 27,94 evra, za »e-komitenta« (komitent, ki plačuje prek elektronske banke) pa 24,44 evra.

Za »tradicionalnega komitenta« je najdražja Sberbank, (letni strošek košarice znaša 146,58 evra), prav tako je ta banka najdražja za »e-komitenta« (letni strošek košarice znaša 52,43 evra). Po izračunih zveze potrošnikov pa je najdražja Nova KBM, kjer letni strošek košarice znaša 86,16 evra.

Banka Slovenije: Na trgu očitno deluje konkurenca

Od kod tako velike razlike v cenah košarice oziroma ali to pomeni, da so velike banke stroškovno neučinkovite ali pa morda celo zlorabljajo svoj prevladujoči tržni položaj? V Banki Slovenije pojasnjujejo, da so njihovi analitiki stroške košaric izračunali kot zmnožek števila postavk v košarici (te so enake za vse ponudnike) in višine nadomestil, kot jih sporočajo ponudniki (torej banke in hranilnice).

»Razlik v nadomestilih, ki jih ponudniki zaračunavajo, ne moremo pojasniti mi, ampak ponudniki sami. Po drugi strani pa velja, da zaradi poenostavitve ponudniki Banki Slovenije poročajo za vsako storitev najvišje zaračunano nadomestilo. Lahko imajo na primer nižja nadomestila za študente, znotraj paketov, pogodbene popuste, kar pa zaradi velike raznolikosti seveda ne moremo upoštevati. Ponudniki tako določajo nadomestila prosto, znotraj okvirov konkurence. Ta očitno obstaja, saj nekateri cenejši ponudniki krepijo svoj tržni delež,« še pojasnjujejo v Banki Slovenije.