Čeprav vstopajo ženske v Sloveniji na trg dela, če upoštevamo njihovo izobrazbo, bolje usposobljene kot moški, jih je na vodstvenih položajih v gospodarstvu veliko manj kot moških. Pri napredovanju na poklicni poti jih ovirajo sistemske prepreke, stekleni stropi, labirinti in lepljiva tla, ki so plod ustaljenih načinov kadrovanja in ženskam preprečujejo zasedanje najvišjih položajev.

Raziskava, ki so jo leta 2014 opravili v okviru projekta Vključi.Vse, kjer se zavzemajo za enakost spolov na mestih odločanja v gospodarstvu, je pokazala, da je spol, ki je za moške pri napredovanju odskočna deska, za ženske pravzaprav ovira. Tri četrtine podjetij v zasebnem sektorju na najvišjih mestih nikoli ni imelo ženske, pri kadrovanju pa imajo v večini primerov zadnjo besedo moški, ki raje izberejo moškega, četudi je ženska bolj izobražena, ima več kompetenc in je ambicioznejša, »saj mora ženska opravljati tudi materinske naloge«.

Prve žrtve krize

Tako ženske zasedajo položaje, ki pri napredovanju vodijo v slepo ulico ali jih potisnejo pod stekleni strop. Tako se izgublja talente in pomemben del družbenega potenciala. »V Sloveniji opažamo večanje razlike med odstotkom žensk in moških v vrhnjem menedžmentu, četudi je v zahodnem svetu ravno obratno,« opozarja Natalie C. Postružnik iz Vključi.Vse. »V gospodarski krizi so med prvimi službe začele izgubljati ženske in od tega 'satbacka', kot ga je poimenovala dr. Sarah Rutherford, si še nismo opomogli,« poudarja Postružnikova.

V Sloveniji je pri plačah moških in žensk največja razlika v finančnih in zavarovalniških ustanovah, saj so moški celo petino bolje plačani. Tu pa je tudi največ denarja, vpliva in moči.

Razmere se sicer v Evropi izboljšujejo, najbolj tam, kjer so sprejeli zavezujoče nacionalne ukrepe, »a to je lahko le vzvod, ki spodbudi spremembe«, meni Medeja Lončar, ki je od leta 2007 glavna taktirka Siemensa v Sloveniji in članica upravnega odbora Združenja Manager.

Zato se je že pred leti zavezala, da bo spodbujala povezovanje žensk in sodelovala v tovrstnih iniciativah. »Žensk je še vedno premalo na ključnih vodstvenih položajih, kjer je res vpliv in moč, to pa so nadzorni sveti in finančne družbe. Pomembno pa se je zavedati tudi sprememb, ki jih bo prinesla digitalizacija, saj bodo nekatera delovna mesta, predvsem v administraciji, zaradi avtomatizacije izginila,« opozarja na prihajajoče trende Medeja Lončar.

Samo zakonodaja je premalo

Direktorica Siemensa se pridružuje Mirelli C. B. Visser, izvršni direktorici norveškega centra za vključujoče vodenje, ki bo ena od govornic na bližajoči se že tradicionalni konferenci žensk voditeljic, ki so jo naslovili Women Leaders Agents of Change in Europe, skupaj s partnerji pa jo organizira IEDC – Poslovna šola Bled.

Voditeljice bodo med 14. in 15. aprilom torej govorile o tem, da je ključnega pomena prepričanje, da so ženske pomembne nosilke razvoja in pozitivnih sprememb. »Vsaka ženska bi si morala zadati nalogo, da je nosilka sprememb, ne pa da spremembe samo sprejemamo. Sicer pa, če nisi ob mizi, si na meniju,« je slikovita Mirella C. B. Visser, ki bo ena od številnih govornic na konferenci.

»Zakaj naj bo več žensk na ključnih vodstvenih položajih? Podjetja se morajo hitreje odzivati na zahteve globalnega trga in konkurence. Raziskave pa dokazujejo, da se ženske bolje znajdejo v okolju nenehnih sprememb, so bolj čustveno inteligentne, znajo spodbujati in navdihovati sodelavce, so kreativne, torej obvladajo vse tako imenovane mehke veščine, ki so ključne za uspešne vodje 21. stoletja,« pravi Visserjeva.

Ob njej bodo med drugimi na govorniškem odru tudi Sasha Bezuhanova, pobudnica civilnega gibanja MoveBG in nekdanja generalna direktorica Hewlett-Packard iz Bolgarije, Gordana Kovačević, predsednica in izvršna direktorica družbe Ericsson Nikola Tesla iz Hrvaške, dr. Bola Olabisi, ustanoviteljica in predsednica mreže žensk inventork in inovatork pa tudi Ljerka Puljić iz Agrokorja. Osrednja govornica konference, ki bo potekala ob 30-letnici delovanja IEDC – Poslovne šole Bled, bo Susan R. z univerze Utah, strokovnjakinja za žensko voditeljstvo.