Številni slovenski vlagatelji, ki so v želji po visokem izkupičku tvegali naložbo v luksemburški sklad tveganega kapitala – upravlja ga P&S Deana Mikoliča – bodo predvidoma še letos izvedeli, koliko jih je dejansko stal izlet v to evropsko davčno oazo. Luksemburški sklad P&S East Growth, v katerega sta med drugim svoj denar vložila tudi nekdanji in aktualni finančni minister, Franc Križanič in Dušan Mramor, naj bi namreč letos le prodal svoje naložbe. Koliko vrednosti (če kaj) je uvodoma 25 milijonov evrov težkemu skladu, ki se mu je že lani iztekla življenjska doba, uspelo obdržati, Mikolič ni želel povedati. »Življenjska doba se je končala, sklad pa še ni likvidiran, saj glavne naložbe sklada še niso prodane,« je pojasnil in dodal, da skušajo za naložbe, ki bodo predvidoma prodane letos, iztržiti čim več.

Že pred leti smo poročali, da bodo slovenska podjetja, finančniki in gospodarstveniki iz posla z Mikoličevim skladom, ki je vlagal v Romunijo, Bolgarijo in Ukrajino, očitno odšli z visokimi izgubami. Vzajemna, ki je še pod vodstvom Marka Jakliča v sklad vložila dva milijona evrov, je naložbo že leta 2012 ovrednotila na nič. Po neuradnih podatkih so bili med vlagatelji tudi nekdanji vodilni v Vzajemni, med drugim Jaklič in Franc Henigman, ki naj bi vložila 200.000 oziroma 300.000 evrov, sicer pa so na rast vložka upali še ACH, Pom-Invest, Infond Holding, Vipa Holding, Sava Re, BTC, nekdanji lastnik Preventa Globala Janko Zakeršnik, finančnik Bogdan Pušnik in drugi, med njimi že omenjena Mramor in Križanič. Ta je slabih 21.000 evrov svojih prihrankov, ko je pojasnil pred časom, vložil v podjetje Demifin, katerega edina naložba so delnice sklada P&S East Growth. Skupaj so lastniki podjetja Demifin v luksemburški sklad po dostopnih podatkih vložili okoli 700.000 evrov, nekatere med njimi pa je Mikolič prek podjetja P&S Capital očitno že izplačal. P&S Capital je bil leta 2009 namreč manj kot 24-odstotni lastnik podjetja Demifin, leta 2012 se je njegov delež povečal že na slabih 62 odstotkov, letos pa se je okrepil še za okoli dva odstotka. »Minimalno,« je Mikolič odgovoril na vprašanje, ali izplačujejo vlagatelje v podjetje Demifin, kjer ima Križanič po zadnjih podatkih še vedno nekaj manj kot triodstotni delež.

Naložbe na Balkanu je težko prodati

Sklad S&P East Growth, ustanovljen leta 2007, je največji del zbranega denarja, skupno okoli 14 milijonov evrov, kot smo poročali pred časom, vložil v romunsko verigo lekarn Farmaplus in bolgarsko telekomunikacijsko podjetje Powernet, a ambiciozni načrti se niso uresničili. Tudi naložba v ukrajinsko oglaševalsko podjetje Industria Kommunikacij se ni obrestovala. Mikolič zdaj pojasnjuje, da je naložbe na Balkanu oziroma v jugovzhodni Evropi težko prodati. Posameznih naložb se sicer ni dotikal, je pa omenil uvodoma zgolj minimalno naložbo v podjetje Telepoint, ki zdaj predstavlja po njegovih besedah največjo vrednost in posluje vsako leto bolje. S prodajo, tako Mikolič, kljub vsemu ne bodo zavlačevali. »Tri leta že sami vzdržujemo poslovanje sklada in si niti ne obračunavamo provizije, zato si tudi ne moremo privoščiti, da bi prodajne postopke vlekli v nedogled,« je dejal.