Vprašanje, ki ga je Žan Mahnič v parlamentu zopet postavil ministrici za obrambo, je resnejše. Sprašuje ministrico, ali bo zaščitila Antona Krkoviča (in vse veterane), ker mu hočejo soditi za sestrelitev neoboroženega helikopterja JLA nad Ljubljano prvi dan vojne. Helikopter je pilotiral Vrhničan major Toni Mrlak, tudi nečak načelnika MSNZ za ljubljansko pokrajino Ela Rijavca, ki je bil v času MSNZ eden najtesnejših sodelavcev Toneta Krkoviča. Bralcu predlagam, da Rijavčevo izjavo glede sestrelitve helikopterja prebere v Nedeljskem s 23. marca 2016.

Res je, da je Mrlak sodeloval z novim obrambno-varnostnim sistem. Res pa je, da je za to vedel le zelo ozek krog operativcev in to ni pisalo z velikimi črkami takrat v Nedeljskem. Kot berem v Dnevniku s 30. marca, Tone Krkovič prevzema odgovornost za sestrelitev helikopterja in poudarja, da je bila sestrelitev upravičena.

Mladi poslanec Žan Mahnič je obramboslovec. Verjetno so ga temeljito podučili, v katerih primerih se lahko uporabi strelno orožje, in ga zato tega svetega pisma, ki se imenuje silobran, ne bom učil. Njegovo nepoznavanje lahko policista in vojaka ob nepravilni uporabi ali prekoračitvi drago stane. Po moji oceni bo sodišče ugotavljalo, ali so bili izkazani vsi elementi silobrana (protipravnost, neizogibnost, istočasnost), ki bodo odvrnili kazensko odgovornost sestrelitve. Seveda so še drugi pravni instituti, kot na primer pravna zmota, neprištevnost storilca, putativni silobran, ki lahko izničijo kazensko odgovornost.

Mogoče še odgovor na trditev Toneta Krkoviča, da je imel Toni vedno možnost prestopa. Da, vendar brez helikopterja – da to izpelje, je žrtvoval svoje življenje. Prihodnji dan je Kalan priletel na našo stran.

Marca 1991 je varnostna služba pod vodstvom načelnika kontraobveščevalnega oddelka Francija Žnidaršiča pridobila zelo pomembnega sodelavca iz vrst I. OKBR na Vrhniki. Na tajnem sestanku v Podpeči ob moji prisotnosti ter prisotnosti Francija Žnidaršiča in Marjana Čelca mu je bilo dodeljeno kodno ime Martin. 27. junija 1991 je sodeloval v desni koloni oklepnega bataljona I. OKBR v agresiji nad Slovenijo. Del kolone je ostal ukleščen v Trzinu. Z zračnim desantom dveh helikopterjev MI 8 iz Trzina je tam prišlo do bitke, v kateri je bil ranjen tudi Martin. Pripeljan je bil v bolnišnico, od koder ga je Ivan Borštner po oskrbi prepeljal na sedež varnostne službe. Takoj je bil zaposlen in sedaj je v zasluženem pokoju.

Preprosto, poskrbeli smo zanj.