Če se nad našim reprezentančnim nogometom vijejo himničnimi napevi iz glasilk skupine Siddharta, ob meddržavnih košarkarskih srečanjih pa Grega Skočir in tovarišija že tradicionalno pesnijo in ogrevajo parket za Dragića & co., sem danes še posebno vesel, da so letos primerno glasbeno spremljavo za svoje poletne uspehe dobili tudi naši skakalni orli. Skupina Mi2 je izbira, ki se je ponujala sama od sebe. Od generacijskih rockovskih godcev namreč nihče ne premore toliko prvinskosti in še ne poteptanega narodovega ponosa ter zimzelenega duha nedolžnega pionirskega zanosa ali elana. O toplicah in Planici ni kaj dodati.

Rockerji, elektroniki in puščavniki

Če skupine Mi2 niste (že!) videli na odru v teh zimsko-pomladnih dneh, ko godujejo in praznujejo svoj okrogli dvajsetletni ustvarjalni jubilej, se vam nova priložnost ponuja jutri. V škofjeloški športni dvorani Trata bodo nastopili s tematsko podnaslovljenim in razglašenim večerom: Škofja Loka ga z Mi2 rocka!. Prepričani smo, da bo to zvrhana mera rocka, ki bo zadostovala za vikend.

V torek se pripravlja prava poslastica za vse tiste, ki se glasbeno izražajo s synthi, ritem mašino, zbobnanimi kompjuterji, semplerjem... Društvo GOR in kolektiv Gumitwist vabita vse brez razlike, tako začetnike, virtuoze kot strokovnjake, da se skupaj priklopijo na električne in druge napajalnike v kreativnem centru Poligona v ljubljanski Tobačni. Pestro-igriv in radovedno-razigran glasbeni večer, ki so ga poimenovali enostavno Priklop se!, se bo začel ob 18. uri. V sredo pa nikakor ne zamudite nastopa skupine Gora na Orto festu. Kevin Koradin (vokal, kitara), Sergej Pobegajlo (bas kitara) in David Debevec (bobni) se skrivajo za njo, a skrivajo le pogojno rečeno. Hardrockovski supertrio domačih glasbenih prvokategornikov bo na vročih deskah ljubljanskega Orto bara premierno predstavil svoj studijski prvenec, ki so ga brez odvečne kalkulacije enostavno poimenovali Gora. Nekaj geografsko-reliefnega se obeta isti večer, v sredo, tudi v Kinu Šiška, kjer bodo nastopili velikani puščavske americane, kultni Giant Sand. Večno mladi puščavniki iz arizonskega Tuscona bodo v zaključnem delu svoje turneje ob jubilejni, 30-letni glasbeni karieri predstavili lani objavljeni album Heartbreak Pass pa tudi cvetober zimzelenih uspešnic.

Stoletni ples Pande

Že naslednji dan, v četrtek, 7. aprila, bo na istih glasbenih deskah v Centru urbane kulture ali Kinu Šiška nastopila skupina Panda, ki ravno tako kot gostje iz Arizone dan prej praznuje svojih trideset let obstoja na glasbeni sceni. Panda je svoj rojstnodnevni koncert poimenovala Stoletni ples in obljublja, da bo pod tem tematskim imenom zaobjela celoten spekter svojega glasbenega ustvarjanja. Že podatek, da se bodo na šišenskem odru zvrstile vse dosedanje pevke skupine, od Suzane Jeklič, Suzane Werbole, Katje Obleščak,prek Saše Danilove in Sare Petrovčič pa vse do aktualne Nine Bauman, je dovolj zgovoren za morebitno dokončno odločitev, kam v četrtek na živo glasbo v prestolnici.

V petek bodo prišli na svoj račun vsi privrženci in oboževalci pristne, izvirne in ultimativne romske glasbe. V ljubljanski etno klub Zlati zob prihaja romska kraljica. Ambasadorka Združenih narodov za begunce in diva romske glasbe bo nastopila z domačimi gosti, vokalno-inštrumentalno skupino Šukar, ravno 8. aprila, na svetovni dan Romov. Dan pozneje, v soboto, pa se bomo namenili v Novo mesto, kjer bodo v klubu LokalPatriot nastopili naši stari beograjski znanci Bad Copy. Zgodbe z vročega asfalta, ki nikoli ne ovenijo.