»Bila je odlična arhitektka in čudovita oseba,« je za britanski Guardian komentiral arhitekt Lord Richard Rogers. »Od arhitektov, ki so delovali v zadnjem desetletju, ni imel nihče takšnega vpliva kot ona. Na vrh je prišla še težje, ker je bila ženska, bila pa je tudi prva arhitektka, ki je prejela nagrado Pritzker,« je dodal. »Bila je velik navdih številnim, njeno zapuščino bomo čutili še desetletja, saj je spremenila kulturo arhitekture in način, na katerega doživljamo stavbe,« jo je počastila britanska arhitektka Amanda Levete. »Bila je izjemna vzornica vsem ženskam – bila je neustrašna in pionirka na določenih področjih. Njena dela so pogumna in radikalna,« ni skoparila s presežki. Britanski arhitekt Graham Morrison je dodal, da na svetu ni nikogar, ki bi ji bil podoben: »Izstopala je in to na dober način. Bila je v svojem svetu in bila je izjemna.« Predsednica Kraljevega inštituta britanskih arhitektov Jane Duncan je za Guardian dejala, da je bila Hadidova arhitektka, o kakršni bi lahko vsakdo le sanjal. »Njen opus obsega vse od stavb do pohištva, obutve in avtomobilov, ki navdušujejo po vsem svetu. Svet arhitekture je izgubil zvezdo.« je zaključila.

Zasnovala tudi stadion za nogometno SP v Katarju

Zaha Hadid se je leta 1950 rodila v Iraku, pred kariero v Londonu pa je na ameriški univerzi v Bejrutu študirala matematiko. Leta 1979 je v britanski prestolnici odprla lasten biro in si z revolucionarnimi idejami pri načrtovanju stavb (Peak v Hong Kongu, Kurfürstendamm 70 v Berlinu in operno hišo v Cardiffu) pridobila ugled. Med drugim je v približno 35 let trajajoči karieri, v kateri se je morala boriti za projekte, saj je bila tujka v državi, poleg tega pa še ženskega spola, zasnovala Maxxi muzej sodobne umetnosti in arhitekture v Rimu, dvorano za vodne športe za olimpijske igre v Londonu leta 2012, pa tudi nogometni stadion za svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022.

Bila je prva ženska, ki je leta 2004 prejela nagrado Pritzker za arhitekturo, kasneje pa je dvakrat prejela še najprestižnejšo nagrado za arhitekturo v Veliki Britaniji, RIBA Stirling. Nedavno je kot prva ženska prejela še kraljevo zlato medaljo za arhitekturo za 2016. »Ne zdi se mi, da sem del neke zaokrožene celote – sem nekje na robu, bingljam z njega. Kar všeč mi je. Sicer nimam nič proti taki srenji. A jaz zgolj delam, kar delam, in to je to,« je Hadidova februarja letos komentirala za BBC Radio 4.