Čeprav je danes dan šaljivcev, začetek priprav za najpomembnejše tekmovanje slovenskih rokometašev v zadnjih letih ni šala. Za že zdavnaj postavljeni glavni cilj v tem ciklusu – uvrstitev na igre v Riu – bo morala Slovenija na kvalifikacijskem turnirju, ki bo od 8. do 10. aprila v Malmöju na Švedskem, v skupini z gostitelji, Španci in Iranci osvojiti najmanj drugo mesto, če želi že tretjič (po Sydneyju 2000 in Atenah 2004) nastopiti na OI.

Priprave se bodo začele v okrnjeni zasedbi, kajti od 21 vabljenih igralcev (na Švedsko jih bo potovalo 19) jih bo danes prišlo 15, šest pa jih ima konec tedna še obveznosti v tujih klubih. Gašper Marguč (Veszprem) in Simon Razgor (Brest Meškov) bosta od danes do nedelje igrala na sklepnem turnirju četverice v regionalni ligi Seha v Varaždinu, Dean Bombač (Pick Szeged) v madžarski ligi proti Csurgu, Jureta Dolenca, Mateja Gabra in Vida Kavtičnika (vsi Montpellier) pa čaka tekma francoskega pokala proti Dunkerquu. Reprezentanca bo v popolni postavi šele v ponedeljek, 4. aprila, šele takrat pa se ji bo povsem posvetil tudi selektor Veselin Vujović, ki kot trener Zagreba prav tako nastopa na zadnjem dejanju lige Seha, kjer sta polfinalna para Veszprem – Brest Meškov in Vardar Skopje – Zagreb.

Prav zaradi Vujovićeve dvojne vloge v prihodnjih treh dneh – selektor reprezentance in trener Zagreba – je RZS prestavila priprave iz tradicionalne baze v Zrečah v Terme Čatež, da bi lahko Črnogorec lažje usklajeval obveznosti med 125 kilometrov oddaljenima lokacijama v Sloveniji in na Hrvaškem (Varaždin). Glede na to, da je bil Vujović za selektorja pripeljan z glavnim ciljem, da se Slovenija uvrsti na OI, je njegov »deljeni delovni čas« tik pred odločilnim dejanjem v boju za olimpijsko vozovnico na Švedskem upravičeno tudi tarča kritik.

Toda Vujović v začasni dvojni vlogi ne vidi nobene težave. »Ne skrbi me, čeprav me čakajo težki in nori dnevi. Vesel sem, da bodo reprezentančne priprave bližje Hrvaški, čeprav sem se bil pripravljen vsak dan voziti tudi v Zreče. Verjamem, da bom uspešno usklajeval obveznosti na Čatežu in v Varaždinu ter da to ne bo imelo negativnih posledic za nobeno stran, čeprav se bom lahko le reprezentanci posvetil šele dva dneva pred odhodom na Švedsko,« pravi , ki je že izdelal »bojni načrt« za stalna potovanja med Čatežem in Varaždinom. Danes bo prišel na reprezentančni zbor v Čatež, popoldanski regeneracijski trening bo vodil pomočnik Uroš Šerbec s sodelavci, Vujović pa bo ob 20.30 na klopi Zagreba na prvi polfinalni tekmi proti Vardarju v Varaždinu. Jutri dopoldan bo spet v Čatežu (treningi bodo v Brežicah in Dobovi), popoldan bo v Varaždinu opravil trening z Zagrebčani, v nedeljo dopoldan bo na reprezentančnem treningu, nato pa ga čaka tekma za prvo (ob 19. uri) ali tretje mesto (16.30) z Zagrebom v Varaždinu.