Dewesoftove merilne instrumente, ki jih že več let uporabljajo tako Nasa kot ruska in kitajska vesoljska agencija, bo po novem uporabljala tudi Evropska vesoljska agencija (ESA). A trboveljski Dewesoft, zlata gazela 2012, je v tem primeru posel moral skleniti prek francoskega partnerja, sistemskega integratorja Clemessy, saj Slovenija ni polnopravna članica ESA.

Za testiranje raketnih motorjev

Posel je vreden tri milijone evrov. Dewesoft bo priskrbel instrumente, ki v enem združujejo krmilni in merilni sistem ter pomenijo inovacijo, uporabljali pa jih bodo pri testiranju raketnih motorjev šeste generacije vesoljskih raket ariene. Prve instrumente bodo poslali najverjetneje že konec tega leta, posel pa bo trajal tri leta. Rakete ariene uporabljajo za izstreljevanje satelitov v zemeljsko orbito.

Dewesoft pa se želi potegovati za še večji posel, je napovedal dr. Jure Knez, strokovni direktor Dewesofta, pri čemer je ovira prav to, da Slovenija še ni polnopravna članica ESA. V začetku lanskega leta je celo kazalo, da bo Slovenija kot pridružena članica izstopila, a je marca 2015 le začela pogovore za polnopravno članstvo, vendar naj bi se odločala o sodelovanju le pri posameznih programih. EU je le v letu 2013 ESA namenila 900 milijonov evrov.

»Mi smo svoje naredili. Skupaj z drugimi zainteresiranimi slovenskimi podjetji smo bili na desetine sestankih s predstavniki gospodarskega ministrstva,« je razočaran , strokovni direktor Dewesofta, saj slovenska podjetja, ki imajo veliko znanja in inovativne produkte, izgubljajo poslovne priložnosti. »Če bi bila Slovenija polnopravna članica, bi na razpisih imeli skupaj s partnerji večje možnosti za zmago, tako pa dejstvo, da prihajamo iz Slovenije, ki ni polnopravna članica, zbija točke celotnemu projektu oziroma neposredno vpliva na uspeh pri izbiri,« je poudaril Orožen.