Da imenovanje novega direktorja javnega zavoda Triglavski narodni park ne poteka po načrtih, dokazuje že preprost pogled na koledar. Jutri, 2. aprila, se mandat dosedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja tega zavoda Bogomilu Brezniku izteka, še pred nekaj dnevi pa so s pristojnega ministrstva za okolje in prostor obljubljali, da bo vlada novega direktorja potrdila najkasneje do tega dne.

Odločitev vlade je resda padla včeraj, a le začasna – danes bo Brezniku začel teči nov mandat vršilca dolžnosti, ki ne bo smel biti daljši od treh mesecev oziroma bo to delo smel opravljati najkasneje do konca junija, so zapisali v uradu vlade za komuniciranje. Dodali so, da izbirni postopki kandidatov, ki so se javili na februarski razpis, še ni zaključen. Vzrokov za zamudo pri izbiri kandidata v sporočilu za javnost po seji vlade niso navedli. Po podatkih ministrstva za okolje in prostor se je za mesto direktorja Triglavskega narodnega parka prijavilo devet kandidatov, dva med njimi sta morala svojo vlogo dopolniti. Štirje kandidati formalne pogoje za to delovno mesto izpolnjujejo, je ugotovila komisija, ki je pregledala vse prispele vloge.

Pred enim letom se je pri izbiri kandidata za vodenje parka zapletlo prav na tej točki. Svet zavoda Triglavskega narodnega parka, katerega mnenje pri izbiri kandidata sicer po novi zakonodaji ni več zavezujoče, je Breznikovemu imenovanju med 13 prijavljenimi kandidati močno nasprotoval. Svetniki so mu očitali, da parka ne pozna, njegova vizija delovanja parka je bila po njihovem mnenju preveč usmerjena v tržne dejavnosti. Vlada je tako že lani Brezniku dodelila mesto vršilca dolžnosti, ki naj bi ga opravljal največ eno leto.