Manekenka Andreja Pejić se je v skladu z instagramskimi smernicami pred nekaj tedni v kopalnici slikala oblečena le v perilo kožne barve. To ne bi bilo nič posebnega, če ne bi bila najslavnejša transspolna manekenka ta hip. Španska izdaja Marie Claire jo je razglasila za manekenko leta, nedavno je nastopila na reviji H&M, veliko prahu pa sta dvignili s Taylor Swift, ko sta na podelitvi oskarjev nosili enaki obleki.

»Nekega dne bi bila rada le navadno dekle,« je pred dnevi izjavila za Evening Standard. Morebiti ji bo to zdaj uspelo, kajti januarja 2014 je svoj spol uradno spremenila in postala ženska.

Prva transspolna manekenka, predstavljena v Voguu

Rojena je bila v Tuzli kot deček Andrej. Med vojno je skupaj z mamo, bratom in babico zbežala v Srbijo in živela v begunskem centru nedaleč od Beograda, nato se je mama odločila, da bodo emigrirali v Avstralijo. »Od otroštva sem vedela, da sem drugačna. V najstniških letih sem skušala zatreti ženske poteze in ostati fant, pravzaprav sploh nisem hotela odrasti,« je dejala za Forbes. Kmalu je družini in prijateljem priznala, da je transspolna. Za preostali svet je to postala pri sedemnajstih, ko so jo modni agenti odkrili v McDonaldsu. Tedaj je že bila na hormonski terapiji, da bi ustavila fantovsko puberteto. »Načrtovala sem, da bom takoj po srednji šoli spremenila spol in se na fakulteto vpisala kot dekle,« je priznala. Toda vmes je prišla manekenska kariera.

Sprva agencije niso vedele, ali naj jo predstavljajo kot manekena ali manekenko. Vse pa se je spremenilo leta 2011, ko jo je Jean Paul Gaultier na pariškem modnem tednu angažiral tako za moško kot žensko modno revijo. V hipu je postala nosilni obraz androgenega videza z deško postavo in dolgimi svetlimi lasmi. New York Magazine jo je poimenoval »najbolj poceni ženska manekenka«. Manekenstvo je namreč verjetno edini poklic, kjer so ženske bolje plačane od moških.

Odkar je uradno spremenila spol, je bila maja lani kot prva transspolna manekenka predstavljena v Vogue ter je pri 24 letih na dobri poti, da bo med najslavnejšimi manekenkami sveta. Odločila se je tudi, da bo posnela film o svojem življenju, androgenosti in spremembi spola. Zdi se ji namreč, da bo le s tem, da bo svojo zgodbo delila s svetom, ta postala vse manj pomembna in bo končno lahko le dekle.