Danes se je na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo ponovno sojenje nekdanjemu prvemu možu Istrabenza Igorju Bavčarju zaradi domnevno spornih poslov z delnicami Istrabenza iz leta 2007. Bavčar je na prvi glavni obravnavi zahteval izločitev sodnice Vladislave Lunder, predsednice senata, ki mu je predsedovala tudi v prvem sojenju. Na tem je bil, spomnimo, Bavčar julija 2013 spoznan za krivega in obsojen na sedem let zapora, a so vrhovni sodniki lani jeseni zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov sodbo v celoti razveljavili. O Bavčarjevi zahtevi, ki je po besedah tožilca Jožeta Kozine pričakovana, bo odločal predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.

Bavčarju, ki naj bi z omenjenimi posli z delnicami pridobil več kot 20 milijonov evrov, je danes družbo v sodni dvorani delal tudi nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, medtem ko se nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski sojenja zaradi zdravstvenih razlogov ne udeležuje. Vrhovni sodniki so tudi sodbo slednjemu (obsojen je bil na tri leta in pol zaporne kazni) v celoti razveljavili, medtem ko so Nastji Sušinskemu delno ugodili in v tem delu se bo tudi zanj sojenje ponovilo.

Tožilec: namen je razviden

Vrhovni sodniki so, spomnimo, med drugim ocenili, da iz prvostopenjske sodbe ni bil razviden Bavčarjev namen, da s transakcijami poskušajo prikriti izvor umazanega denarja, in tega se je po koncu današnje obravnave dotaknil tudi tožilec Kozina. Ta je prepričan, da je pri pralcih denarja namen razviden iz objektivnih dejanskih okoliščin. V primeru pranja denarja pri preprodaji delnic Istrabenza, kar tožilstvo očita obtoženim, je to po njegovem razvidno iz odločitve Sportine, da zakrijejo sled med družbama Pivovarna Laško in Microtrust pri preprodaji delnic Istrabenza. Kot trdi Kozina, je Microturst nato denar poslal Bavčarju, »ko je postalo vroče«, pa so Microtrust prodali, da ni bilo mogoče slediti dokumentaciji. Kot je še povedal tožilec, je Bavčar, ki po koncu obravnave ni dajal izjav za medije, isti dan, ko je dobil 11 milijonov evrov, pet milijonov evrov nakazal v »davčno oazo, tam kupil podjetje s sedežem v Sloveniji, naslednji dan s tem sklenil posojilno pogodbo in mu nakazal še preostalih šest milijonov in pol«. Bavčar je po besedah Kozine v dveh dneh umaknil denar, ga iz gotovine spremenil v delež, s tem pa ustvaril vtis, da je zakoniti lastnik družbe FB Investicije in posredno finančnega holdinga Maksima Holding, s tem pa kontrolnega deleža Istrabenza.