Včerajšnjega scenarija v 4. krogu košarkarske lige Nova KBM za prvaka so si v taboru Olimpije zagotovo močno želeli že nekaj časa. Visoka in lahka zmaga proti Heliosu, ki je v Stožice prišel na krilih zaporednih zmag proti Krki in Tajfunu, bo v zmajevo gnezdo vnesla nekaj prepotrebne mirnosti pred nadaljevanjem tekmovanja. Ljubljančane zdaj čaka dvotedenski premor, po njem pa sledita sila pomembna obračuna proti Krki v Novem mestu in Zlatorogu v Stožicah.

Čeprav je izjava trenerja Olimpije Gašperja Potočnika po obračunu proti Rogaški v 3. krogu lige za prvaka delovala nekoliko neposrečeno, saj je kljub porazu igralce pohvalil za pristop, je Škofjeločan očitno dobro vedel, o čem govori. Med drugim je tudi poudaril, da bodo ob podobni vnemi in želji rezultati na prihodnjih tekmah zagotovo pozitivni, kar se je pokazalo že proti Heliosu. Jasno je, da ena lastovka še ne bo prinesla pomladi in da bodo morali zmaji spremembo v mentaliteti dokazovati in potrjevati tudi na prihodnjih obračunih, a je včerajšnji po številnih napačnih zagotovo korak v pravo smer.

Olimpija je v Stožicah od uvodnega sodnikovega meta gospodarila na parketu in gostom iz Domžal ni ponudila niti najmanjše možnosti za presenečenje. Gostitelji so predvsem navduševali z igro v obrambi, saj agresivnost ni pojenjala tudi ob vodstvu za več kot 20 točk. Ko so Ljubljančani pri plus 25 ob koncu prvega polčasa naredili zaporedni napaki in prejeli dva lahka koša, je nemudoma sledila reakcija Potočnika, ki je vzel minuto odmora, po kateri so njegovi igralci znova prevzeli vajeti poteka na parketu. Visoko vodstvo Olimpije ni uspavalo niti v nadaljevanju. Gostitelji so nadaljevali s požrtvovalno igro in pred zadnjimi desetimi minutami vodili že za vrtoglavih 40 točk, na koncu pa na veselje okoli 500-glave množice presegli tudi mejo 100 točk.

»Po slabi tekmi proti Tajfunu se je v moštvu marsikaj spremenilo. Igralci so se pogovorili in spremenili pristop, očitno pa deluje tudi sodelovanje s psihologom. Z Matejem Tušakom delamo zdaj že kakšen mesec. Tudi po zmagi proti Tajfunu je imel malo daljše predavanje o vrhunskem športu in zdi se mi, da igralci bolj dojemajo, kar jim ponavljam že celotno sezono,« je povedal Gašper Potočnik. Bolj mrkega obraza je bil trener Heliosa Jakša Vulić: »Tokrat nas sploh ni bilo na parketu. Sram me je, saj česa takšnega nisem pričakoval. Nimam pojasnila, zakaj smo odpovedali. Jasno je, da je Olimpija kakovostnejša, a se ji niti za trenutek nismo postavili po robu.«

Končnica za prvaka, 4. krog: Olimpija – Helios 105:54 (20:9, 52:27, 73:33, Robinson in Lešić po 17, Pavlićević 14; Čakarun 12, Lelić 11), sobota ob 19. uri: Zlatorog – Tajfun, Rogaška – Krka.