Prvo grozilno pismo, v katerem neznani pošiljatelj ali pošiljatelji pozivajo župana Mestne občine Velenje Bojana Kontiča, naj zgradi džamijo, je Kontič prejel oktobra lani. Pismo, ki se je znašlo tudi na družabnih omrežjih, je bilo takrat napisano na roko in z velikimi tiskanimi črkami.

Domnevni islamist je v njem županu postavil ultimat, naj do junija letos v Velenju postavi džamijo s 35 metrov visokim minaretom. Če tega v tem roku, torej do junija, ne bo udejanjil, pa mu je neznanec zagrozil, da ga bodo ubili. In še, da mora v dveh mesecih tudi sam prevzeti islamsko vero, češ da bo v roku od 10 do 15 let Slovenija tako ali tako postala islamska država.

Kontič je že takrat pismo posredoval policiji, na Policijski upravi Celje pa so pojasnili, da so se takoj, ko so pismo prejeli, lotili preiskave, da bi identificirali osebo, ki je napisala in odposlala omenjeno grozilno pismo županu. Kontič je takrat sicer dejal, da ga ne jemlje preveč resno, češ da nekdo, ki bi imel resen namen nekoga ubiti, verjetno ne bi pisal takih pisem.

A že decembra lani je Kontič prejel novo grozilno pismo, tretje pa včeraj. Ali sta bili tudi drugi dve pismi enake ali podobne vsebine, ni znano. Kot so pojasnili na velenjski občini, kjer so pismo očitno prestregli, je bilo to poslano iz Italije, tudi tokrat pa so ga predali velenjskim policistom, ki ga bodo najverjetneje znova posredovali celjskim kriminalistom. Ali je torej župan žrtev neznanega šaljivca ali gre za grožnje, ki jih je treba jemati skrajno resno, bodo morali odkriti organi pregona.

A če je bil župan pred pol leta še pripravljen kaj povedati, se je tokrat zavil v molk, saj so na občini pojasnili, da dodatnih izjav v zvezi s tem ne bo dajal. , tiskovna predstavnica celjske policijske uprave, je potrdila, da so bili o novem grozilnem pismu obveščeni včeraj, o prejšnjih dveh istemu naslovniku pa oktobra in decembra lani. Preiskavo vodijo v sektorju kriminalistične policije, kjer se še vedno trudijo identificirati pošiljatelja, ki mu grozi ovadba zaradi grožnje.