Neverjetno in šokantno, vendar resnično: po podatkih londonske policije je ta od konca januarja 2013 do konca letošnjega januarja, zaradi suma kriminalnih dejanj, pri katerih so uporabili strelno orožje, zračno strelno orožje in imitacijo strelnega orožja, aretirala 679 mladostnikov, mlajših od šestnajst let. Med njimi so bili celo le deset let stari fantje. In tudi več deklet, najmlajša je imela trinajst let.

Če tem mladim londonskim pištolarjem dodamo podatke drugih policijskih sil v Britaniji (brez Škotske), so v treh letih aretirali več kot 1500 s strelnim orožjem oboroženih otrok. Samo policija v grofiji Nottinghamshire je aretirala sedem s pištolami oboroženih najstnikov, ki so imeli manj kot enajst let. Podatki, ki so prišli na dan na podlagi verjetno najkoristnejšega britanskega zakona, zakona o svobodi informacij, po kateri lahko vsakdo, posameznik ali organizacija, zahteva skoraj vse dostopne podatke (izjema so državne tajnosti), kažejo, da je policija v treh letih, do konca januarja 2016, aretirala 1549 otrok, ki so bili med različnimi kriminalnimi dejanji oboroženi s pravim, zračnim in imitacijskim strelnim orožjem. Samo lani se je število aretiranih povišalo za dvajset odstotkov v primerjavi z letom prej. A ne pozabimo, da gre zgolj za aretirane mladostne prestopnike.

Kdo so izgubljeni otroci?

Velika večina so ali člani tolp v revnih soseskah Londona in drugih britanskih mest, kot je Manchester, ali pa otroci iz teh istih sosesk, ki jih tolpe uporabljajo za nošnjo njihovega orožja, da ga lažje prikrijejo, ko se odločijo za kriminalna dejanja. Ian Swanston, brat ene od mladih žrtev strelnega orožja mladostnikov, ki so jo ubili leta 1999 v četrti Hulme v Manchestru, pravi, da je pištola za mnoge mladostnike postala statusni simbol. Zaradi pištole imajo občutek moči. Zaradi pištole se jih drugi otroci in odrasli bojijo. Swanston, ki je že več let svetovalec dobrodelne organizacije Matere proti nasilju, pravi, da so vse mlajši pištolarji med mladostniki logičen pojav: »Več ko je pištol v določeni soseski ali skupnosti, večja je verjetnost, da bodo do njih imeli dostop tudi otroci. Tolpe zlorabljajo mlade fante in punce tudi zato, ker je manj verjetno, da jih bo policija telesno preiskala in odkrila orožje.«

Ta problem ni omejen na London. V grofiji West Midlans je policija zaradi kriminalnih dejanj z orožjem sprožila kazenski postopek proti 83 fantom in enemu dekletu, mlajšim od šestnajst let. Med njimi so bili enajstletnik, dvanajstletnik in osem trinajstletnikov. V Cumbrii so bili med devetnajstimi aretiranimi s strelnim orožjem oboroženimi mladostniki en desetletnik, dva enajstletnika in dva dvanajstletnika.

Predstavnik združenja policijskih poveljnikov se je na vse te podatke odzval z oceno, da kriminalna dejanja na Otoku, v katerih imajo storilci strelno orožje, tvorijo manj kot 0,2 odstotka vseh kriminalnih dejanj. To je morda res. Res pa je tudi, da je bilo samo v Londonu v zadnjih desetih letih umorjenih 185 mladostnikov. Od tega 32 prav s strelnim orožjem.