Žrtvovanje trdnjave za možnost tveganega protinapada se je belemu Sergeju Karjakinu v 37. potezi splačalo. Pet potez kasneje je bilo z vdajo črnega v Moskvi po treh tednih vsega konec. Kaj lahko bi bilo tudi drugače. Povsem drugače, kajti z zmago črnega v zadnji še potekajoči partiji turnirja osmerice kandidatov bi novembra v New Yorku nasproti svetovnemu šahovskega prvaku Magnusu Carlsenu sedel Fabiano Caruana. Ameriški sponzorji bi bili z njim kot izzivalcem nedvomno veliko bolj zadovoljni. Kajti namesto krimskega Ukrajinca z ruskim potnim listom bi dobili neprimerno bolj prodajljivega Američana, ki ima tudi italijanski potni list.

Najmlajši velemojster doslej

Šahovsko gledano Karjakinu uspeha ni mogoče oponesti. Na dvokrožnem turnirju je v štirinajstih partijah zmagal štirikrat in le enkrat izgubil – z indijsko šahovsko legendo, 46-letnim Anandom Višvanatanom. Nekdanji svetovni prvak, ki je krono proti Carlsenu izgubil pred slabimi tremi leti, je kot najstarejši med moskovsko osmerico kandidatov prav tako zmagal štirikrat, a tudi trikrat izgubil in s Caruano končal na drugem mestu. Karjakinu bi za zmago na turnirju v zadnjem krogu zadostoval remi, od njega poltretje leto mlajši Američan pa je moral poskusiti zmagati; svojo priložnost je Caruana z dvema remijema iz bolj ali manj dobljenih pozicij v bistvu zapravil v prejšnjih dveh krogih.

Kot zmagovalec nekaterih močnih turnirjev v zadnjih letih je bil Karjakin še pred Moskvo med favoriti po ratingih in navsezadnje končni lestvici kandidatov izenačene tekme za izzivalsko pravico. Na drugi strani je v ukrajinskem Simferopolu, današnjem »glavnem mestu« proruske Krimske republike leta 1990 rojeni Karjakin celo med dandanašnjo čudežno šahovsko »mladino«, saj je prvi na lestvici 25 velemojstrov, ki so najvišji naslov osvojili pred 15. letom starosti.

Ja, Bobbyja Fischerja z najvišjim naslovom pri 15 letih in šestih mesecih (leta 1958) na njej sploh ne bi bilo. Kot doslej najmlajši je Karjakin leta 2002 velemojstrski naslov osvojil z 12 leti in sedmimi meseci, slabo leto starosti prej kot svetovni prvak Carlsen (ki je od njega skoraj leto dni mlajši) in dobri dve leti prej kot, recimo, Caruana. S Carlsenom ima Karjakin v medsebojnih dvobojih ob petnajstih remijih točko zaostanka: dvakrat je izgubil in enkrat zmagal.

Pri 26 drugič poročen

Komaj 12-leten je bil Karjakin tudi že v ekipi ukrajinskega sonarodnjaka Ruslana Ponomarjova, ki je tisto leto s komaj 18 leti postal »vzporedni« svetovni prvak svetovne šahovske organizacije FIDE in nasledil Višvanatana. (Drugi svetovni prvak je bil v tistem času »dualizma« Vladimir Kramnik, ki je nasledil Garija Kasparova.) Karjakin, ki je do leta 2009 nastopal za Ukrajino (tudi na treh šahovskih olimpijadah), se je prvič tudi poročil z Ukrajinko, žensko šahovsko velemojstrico Katerino Dolžikovo, po zamenjavi zastave pa se je leta 2014 ponovno poročil, takrat z Rusinjo Galijo Kamalovo.

Čeprav so bili po njegovih besedah razlogi za šahovski in državljanski prestop povsem šahovski, namreč boljše razmere za razvoj, je Karjakin, ki je še vedno videti kot starejši najstnik, zadnji dve leti nekajkrat zbudil pozornost tudi s političnimi izjavami. Za svoj instagram je denimo poziral v proputinovski majici, prav tako pa je pred dvema letoma podpiral Kirsana Iljumdžinova, protežiranca ruskega predsednika, v tekmi proti Gariju Kasparovu za mesto predsednika FIDE. Kasparov, je takrat izjavil Karjakin, ni dokazal, da bi bil organizacijsko sposoben, njegovi pogledi pa da so pogosto »ultraradikalni«.