Dobički najbolj prepoznavnih slovenskih podjetji so v lanskem letu porasli za skoraj desetino, zato lahko delničarji v letošnjem letu pričakujejo ponovitev lanskih visokih izplačil dividend. Tako med najbolj zanimivimi naložbami po dividendni donosnosti najdemo Zavarovalnico Triglav in Telekom, Petrol, Luko Koper in Pozavarovalnico Sava. Seveda se na seznam uvršča tudi Krka, ki je najbolj likvidna delnica na Ljubljanski borzi. Vrednost delnic slovenskega kapitalskega trga je relativno nizka, vendar primerna ob odsotnosti novih prevzemnih zgodb. Ključen dejavnik slovenskega delniškega trga bo še naprej dividendna donosnost, ki v povprečju znaša nekaj nad 4 odstotki.

Zakaj se ob višjih pričakovanih dividendah več vlagateljev ne odloči za nakup vrednostnih papirjev? Vezane vloge za obdobje enega leta v povprečju prinašajo le pol odstotne točke obresti, kar je po odštetju davka na dividende z davčno stopnjo 25 odstotkov kar šestkrat manj od povprečne košarice dividend pomembnejših slovenskih borznih družb.

Pretekla donosnost seveda ni zagotovilo za prihodnje donose. Vlagatelji se počutijo precej nelagodno v okolju naključij oziroma večjih negotovosti. Dejanja pomenijo spremembo in sprememba pomeni strah, zato nas ne bi smelo presenetiti, da so vlagatelji večkrat pod vplivom strahu pred izgubo kot pod vplivom želje po dobičkih. Kakor koli, to nezaupanje oziroma strah se kažeta tudi v aroganci, ko nekateri tržni udeleženci ne verjamejo zgodbi, ki se odvija na borznem parketu. Kljub višjim dividendam so nekateri vlagatelji še vedno sumničavi. V odsotnosti novih prevzemnih zgodb oziroma spodbudnejših novic njihova visoka pričakovanja ne bodo uresničena in zato bodo tudi težko sprejeli spremembe.