Eden najznamenitejših kulturnozgodovinskih antičnih krajev na svetu, sirska Palmira, ki sodi pod Unescovo kulturno dediščino, je po nekajdnevnih bojih znova v rokah vojaških sil sirskega predsednika Asada.

Strah, da bi pripadniki Islamske države ta čudoviti zgodovinski spomenik, ki ga je pred sirsko državljansko vojno obiskalo 150.000 ljudi letno, spremenili v ruševine, je bil utemeljen. Skrajneži so namreč že v Iraku in ponekod v Siriji porušili vrsto spomenikov iz časov pred prihodom islama. Takoj po zavzetju Palmire so se znesli nad nekaterimi deli antičnega mesta in v svet poslali posnetke uničenja, kaj in koliko pa so od maja lani, ko se je od tam panično umaknila sirska vojska, dodatno uničili, ni jasno.

Prvi zračni posnetki starodavnega mesta, starega 2000 let, in pričevanja vojakov, potrjujejo domnevo, da skrajneži pozneje niso več tako množično uničevali rimskih stebrov in akvadukta ter mogočne citadele na vrhu hriba.

Veliko pa je vprašanje, kaj je ostalo od eksponatov iz tamkajšnjega muzeja, katerega kustosa, ki je za muzej skrbel 40 let, so islamisti ubili že nekaj dni po zavzetju Palmire. Zelo verjetno so že prej, ali pa ob umiku odnesli dragocene eksponate, ki jih poskušajo prodati na črnem trgu umetnin in tako financirati svojo vojsko in delovanje kalifata. Prav tako ni jasno, kaj se je zgodilo s prebivalci bližnjega sodobnega mesta. Del je sicer zbežal še pred vdorom skrajnežev, preostali pa so bodisi prostovoljno bodisi nasilno odpeljani proti sedežu islamske države Raki.

Odločila ruska letala

Najverjetnejši razlog, da so se islamski skrajneži umaknili brez dolgotrajnih srditih spopadov, so ruska letala, ki so več tednov bombardirala položaje skrajnežev okrog Palmire, in tudi številčna premoč sirske vojske ter nekaterih njenih zavezniških milic, ki so po doseženem premirju v Ženevi s protivladnimi uporniki lahko del sil in oklepnikov preusmerili proti Palmiri.

Predsednik Asad sicer govori o pomoči zaveznikov, obenem pa vseskozi poudarja sposobnost sirske armade, da se sama spopade s skrajneži. Toda še pred slabim letom je ta ista armada izgubljala mesto za mestom in celo letalska oporišča brez resnega odpora.

Na drugi strani Islamska država vse težje vzdržuje bojevniško učinkovitost na široki fronti, saj z vzhoda in severa grozijo Iračani in Kurdi, ameriško letalstvo je v kratkem času ubilo nekaj njenih vodilnih ljudi, obenem pa tudi vse težje financira svoj obstoj.