Kako si državne ustanove, ki bedijo nad prenovo slovenskega železniškega omrežja, predstavljajo transparentno oddajo javnega naročila, kaže zgodba o razpisu direkcije za infrastrukturo. Oktobra lani je objavila evropski razpis za izdelavo projektne dokumentacije za nadgradnjo progovnega odseka med Mariborom in državno mejo pri Šentilju v Slovenskih goricah.

Že takoj po objavi razpisa so potencialni ponudniki ugotovili, da so zahtevane reference zelo omejevalne. »S to zahtevo omejujete nabor potencialnih ponudnikov, saj ima v Republiki Sloveniji to referenco le eno podjetje oziroma ena oseba,« je na portalu javnih naročil zapisal eden izmed anonimnih interesentov. Drug interesent je ocenil, da neka referenčna zahteva ne ustreza predmetu naročila. Razpisna dokumentacija in projektna naloga naj bi bili poleg tega precej nedorečeni, pogoji pa si nasprotujoči.

Vztrajali pri spornih razpisnih pogojih

Dvomi o ustreznosti razpisnega postopka niso vznemirili direkcije. »Naročnik referenčnih zahtev ne bo spreminjal,« so zapisali in vztrajali pri postavljenih pogojih. Ko je potekel razpis, 3. decembra, so prejeli samo eno ponudbo. Oddalo jo je zasebno podjetje SŽ – Projektivno podjetje. Bila je predraga. Po neuradnih informacijah naj bi izvedbo projekta ocenjevali na največ 3,5 milijona evrov, ponudnik pa je postavil ceno 4,4 milijona evrov (brez DDV).

Direkcija je 28. januarja sprejela sklep, da zaradi nepopolnosti izloči prejeto ponudbo, ker je, kot že omenjeno, presegala zagotovljena sredstva. Direkcija bi zatem lahko teoretično objavila nov razpis, v katerem bi nekoliko ublažila pogoje in s tem omogočila prijavo več ponudnikov. V direkciji so se odločili drugače. Pred dnevi so povabili edinega ponudnika na tako imenovana pogajanja po predhodni objavi.

Takšna pogajanja sicer dopušča zakon o javnem naročanju, vendar je računsko sodišče v zvezi z njimi že večkrat izpostavilo stališče, da so lahko le izjema in naj se zato uporabljajo zelo restriktivno, denimo, če bi bilo zaradi časovne stiske nujno oddati naročilo, novega razpisa pa ne bi bilo mogoče objaviti zaradi nepredvidljivih razlogov. Ali pa če bi bile vse ponudbe neustrezne. Vsi ti pogoji v predmetnem naročilu niso bili izpolnjeni. Edina prejeta ponudba ni bila neustrezna, temveč – kot je zapisala direkcija – nepopolna.

Pogajanja brez konkurence

Po naših neuradnih podatkih so na pogajanja povabili samo enega ponudnika. Zakon o javnem naročanju v 41. členu sicer določa, da bi moral naročnik povabiti najmanj tri kandidate. »V vsakem primeru mora biti število povabljenih kandidatov zadostno za zagotovitev konkurence,« določa zakon, ki pa pod določenimi pogoji dopušča tudi znižanje števila konkurentov. Zato je opisano v skladu s črko zakona.

Res je, da direkcija ni mogla povečati nabora konkurentov, ker v takšna pogajanja ni smela povabiti gospodarskih subjektov, ki se niso prijavili za sodelovanje, niti kandidatov, ki nimajo zahtevanih sposobnosti. Vendar bi prav odsotnost konkurence zaradi (preveč) restriktivnih pogojev utegnil biti prepričljiv argument za to, da bi šla v nov razpis.

V direkciji, ki jo vodi direktor Damir Topolko, zavračajo kakršne koli očitke o prirejenosti, neustreznosti in nedorečenosti razpisnih pogojev. »Javno naročilo je bilo objavljeno tudi v glasilu EU,« so izpostavili. Očitek glede prirejanja pogojev je po njihovem prepričanju neutemeljen tudi, zato ker se zoper njih ni nihče pritožil državni revizijski komisiji.

Novega razpisa direkcija ni objavila, ker naj bi prvotni omogočal prijavo vseh zainteresiranih ponudnikov, čeprav se je izkazalo, da so prejeli samo eno ponudbo, pa še ta je bila predraga. »Za nadgradnjo železniške proge Maribor–Šentilj predvidevamo, da ga bo sofinancirala EU in je zaradi realizacije projekta v zahtevanih rokih potrebno čim prej pristopiti k izdelavi projektne dokumentacije,« so že zapisali in dodali, da bi nov razpis postopek bistveno podaljšal.

Vsekakor so zagotovili zakonsko določeno transparentnost, še trdijo v direkciji, pogajanja s samo enim ponudnikom pa so lahko opravili, zato ker niso dobili nobene pravilne ali sprejemljive ponudbe. »Ker predmetni postopek teče, dodatnih informacij ni možno dati,« so še sporočili.