Zanimalo me je, koliko časa mladi porabimo za telefon, zlasti za aktivnosti na družbenih omrežjih, kot so facebook, instagram in snapchat. Prijateljico J., ki je dokaj običajna uporabnica telefona, sem prosila, naj si natančno zapiše, kaj je prebrala, videla in kaj sporočila prek telefona.

Začne se po zajtrku...

J. je prvič vzela mobilni telefon v roke po zajtrku. Najprej je odpisala na eno SMS-sporočilo in na tri sporočila na facebooku. Pregledala je sedem objav in na eno napisala komentar. Nato je pregledala še elektronsko pošto, kjer je imela šest novih sporočil. Prebrala ni nobenega, saj so bila vsa sporočila oglasna.

Aktivna je bila tudi na poti v šolo. Na avtobusu je pregledala 24 objav na facebooku in 33 objav na instagramu. Od skupno 57 objav jih je všečkala 11 in prebrala komentarje pri treh. Nato je odprla snapchat. Pogledala je osem fotografij in en posnetek, vse to ji je poslalo pet ljudi, nato je pogledala še my story petnajstih ljudi. Skupaj je videla 21 fotografij in tri videoposnetke.

... nadaljuje se v šoli

V šoli je telefon prvič uporabila po prvi šolski uri. Prek snapchata je poslala tri fotografije svojim prijateljem, pogledala dve fotografiji, ki sta ji ju poslala dva prijatelja, in my story štirih prijateljev. Po drugi uri je odpisala eni osebi na facebooku. Med tretjo šolsko uro je pregledala 37 objav na facebooku in 12 fotografij na snapchatu. Med malico je na snapchatu na my story objavila še dve fotografiji in prijateljem poslala tri fotografije. Po sedmi šolski uri in med osmo uro se je na facebooku »pogovarjala« z dvema osebama in skupaj poslala 17 sporočil. Medtem je že spet pregledala elektronsko pošto in od štirih novih sporočil prebrala eno. Do konca pouka je pregledala še 12 objav na instagramu, 14 fotografij na snapchatu in na my story sama objavila fotografijo.

Na poti domov je na avtobusu poslala eno fotografijo prijateljem na snapchatu, obiskala šolsko spletno stran, kjer je pregledala urnik za naslednji dan, in e-asistenta, kjer je napisala sporočilo profesorju. Med vožnjo je poslala še tri SMS-sporočila in 14 sporočil po facebooku. Doma je med učenjem odgovorila na tri sporočila, pregledala dve objavi na facebooku in objavila novo fotografijo na my story. Zvečer si je na youtubu predvajala osem posnetkov, a jih ni gledala, le poslušala je glasbo. Zvečer se je po facebooku pogovarjala s štirimi ljudmi in bila vključena v dva pogovora s tremi oziroma šestimi osebami. Skupaj je od 20. ure do 24. ure pregledala 37 objav na facebooku, 12 objav na instagramu, 37 fotografij in 6 videoposnetkov na snapchatu ter skupaj poslala 56 sporočil na facebooku.

J. je tako v enem, kot rečeno, povsem običajnem dnevu pregledala 107 objav na facebooku, 57 na instagramu, 90 fotografij in devet videoposnetkov na snapchatu in skupaj prek facebooka poslala kar 94 sporočil! Na mobilnem telefonu je torej preživela najmanj eno uro. Če kdo meni, da sem prenizko ocenila porabljeni čas za komuniciranje po telefonu, mora vedeti, da je J. štela vse objave, ki jih je videla, torej tudi tiste, ki je sploh niso zanimale in je šla mimo njih. Takih objav, ki jih lahko vidiš tudi po 20 v minuti, je namreč na facebooku in instagramu vsaj polovica. Tudi na snapchatu lahko vsako fotografijo prekinemo takoj, ko se nam prikaže. Tako lahko v kratkem času vidimo veliko fotografij. Glede sporočil na facebooku pa je treba vedeti, da mladi pošiljamo sporočila, ki imajo včasih samo eno besedo; smejkov je nešteto. Pogosto povedi ločimo tako, da napišemo novo sporočilo, namesto da bi napisali vejico ali piko. K tako porabljenemu času je treba prišteti še gledanje na uro, brskanje po spletu in druge stvari, ki jih danes lahko počnemo na mobilnih telefonih. Čas uporabe gre tako res v ure...