Peter Prevc je v zimski sezoni 2015/2016 ne samo presegel vse skakalne rekorde, ampak je tudi pobral največji delež iz denarnih skladov. Skupaj z nagradami je osvojil 248.800 švicarskih frankov oziroma slabih 228.000 evrov. To je sicer malo v primerjavi z nagradami v drugih športih, kot so na primer golf, tenis, košarka in nogomet. Bo ta zaslužek tudi dobro unovčil?

Kaže, da se Prevc pri 23 letih še kako zaveda, da bo moral poskrbeti za obdobje, ko se ne bo več ukvarjal z vrhunskim športom. V pogovoru za Dnevnik je dejal, da menedžerja ne potrebuje. »Dokler bom dobro skakal, se bom z uspehi najbolje tržil in ne bom potreboval zunanjih virov financiranja, saj bom z nagradami zaslužil dovolj,« je povedal Prevc. Ker se je po končani skakalni turneji skupaj s trenerjem Goranom Janusom umaknil z oči javnosti, je bil za komentar nedosegljiv. Prav tako nam ni uspelo govoriti s Prevčevim očetom Božidarjem, da bi nam povedal, ali športni uspehi vplivajo tudi na rast prodaje.

Družinsko podjetje v dobrem finančnem položaju

Po javno dostopnih podatkih je leta 2014 Peter Prevc lastniško vstopil v družinsko podjetje Prevc, d. o. o. Direktor te družbe je njegov oče Božidar Prevc, ki ima v podjetju 27,4-odstotni delež, Peter ima 29,03-odsotni delež, največji, 43,5-odstotni delež pa ima Alples iz Železnikov. Družinsko podjetje, ki ima dva salona (enega v ljubljanskem BTC, drugega pa v kraju Dorfarje pri Škofji Loki), je leta 2014 z desetimi zaposlenimi ustvarilo 1,6 milijona evrov prihodkov, podjetje pa je bilo tudi dokapitalizirano (osnovni kapital se je z okoli 8700 povečal na 75.769 evrov). Čisti dobiček podjetja v letu 2014 je znašal 1,2 milijona evrov, vendar pa je zaradi prenesene izgube iz prejšnjih let bilančna izguba znašala okoli 71 tisočakov. Podatkov o lanskem poslovanju (še) ni.

Peter Prevc je v začetku meseca ustanovil podjetje Peter Prevc, storitveno podjetje, d. o. o. (prokuristka je njegovo dekle Mina Lavtižar, sam pa je direktor družbe), pred dnevi pa se je v poslovni register vpisal tudi kot samostojni podjetnik. Kot s. p. ima Prevc registriranih več dejavnosti – od oddajanja lastnih in najetih nepremičnin do stikov z javnostjo, dejavnosti oglaševalskih agencij, športnih objektov in športne dejavnosti.

Vogrinec: Zaslužki pri skakalcih so manjši

Ali znajo slovenski vrhunski športniki unovčiti svojo blagovno znamko tudi kot podjetniki? Tone Vogrinec, nekdanji smučarski funkcionar, je spomnil na primer na nekdanjega košarkarja: »Vlade Divac, ki je konec osemdesetih prestopil v ligo NBA, je imel kar tri menedžerje, in sicer za nepremičnine, finančne naložbe in sklepanje novih pogodb.«

Mladi športniki sami vsega tega po Vogrinčevem mnenju ne obvladajo. »Zato prihaja tudi do tragičnih zadev, ko zaslužki športnikov, pridobljeni v mladosti, po nespametnih in nestrokovnih nasvetih splahnijo. Ko pride športnik v leta, ko naj bi od tega imel tudi koristi, tega denarja ni več,« opozarja Vogrinec.

Po njegovem mnenju ima Peter Prevc smolo, ker je uspešen v športu, ki ni globalen, saj se s smučarskimi skoki ukvarja le malo držav. Zato je tudi prihodek v primerjavi s športi, kot so tenis, golf, nogomet in košarka, veliko manjši. Hkrati pa je Vogrinec kritičen do organizatorjev smučarskih skokov, ki kljub razprodanim vstopnicam in veliki medijski pozornosti podelijo zmagovalcu novoletne turneje le 18.000 evrov nagrade.

»To je sramota! Že tako je Peter Prevc omejen pri vrhunskosti, ker je Slovenec. Kot Avstrijec ali Nemec bi imel bistveno boljše pogoje. In na koncu Prevc dobi za skupno zmago na novoletni turneji le 18 tisočakov nagrade. Alpski smučar, na primer, dobi petkrat višjo nagrado za eno tekmo, kot jo je dobil Prevc za skupno nagrado. Če bi imeli vsi skakalci enega skupnega menedžerja, bi vsem tem organizatorjem, ki se kopljejo v denarju, že pokazal hudiča,« se huduje Vogrinec.

Po njegovem mnenju bi Prevc potreboval menedžerja ali svetovalca, ki bi mu pomagal pri tem, da bi denar dobro naložil in da bi dobro živel tudi po tem, ko ne bo več tekmoval. »Država pa bi morala bolje poskrbeti za to, da bi vrhunski športniki po koncu kariere živeli človeka dostojno življenje,« še ocenjuje sogovornik.