Kmetje v Vipavski dolini od novega ukrajinskega lastnika Agroinda Vipava 1894 še niso dobili obljubljenega bančnega jamstva za poplačilo grozdja lanskega letnika. Garancija bi morala po dogovorih Kmetijske zadruge Vipava in novega direktorja kleti Dimitra Leščenka do kmetov prispeti do 10. marca. Kmetom naj bi sicer pokazali nekakšen osnutek garancije, a so ga ti po posvetovanju z bankami zavrnili. Na plače čakajo tudi zaposleni.

»Z vodstvom smo v stikih, se dogovarjamo, še malo bomo počakali,« je povedal predsednik upravnega odbora zadruge Aleš Kosovel. Odgovore, kje se je zataknilo, smo iskali tudi pri upravi družbe, a nam na naša vprašanja niso odgovorili. Za Primorske novice pa so pojasnili, da tako z zaposlenimi kot z zadrugo potekajo intenzivna pogajanja. Zaposlenim pa da naj bi drugi del decembrske plače izplačali po praznikih.

Agroind, ki ga je prevzela ukrajinska družba Demis Grup, ima trenutno 1,8 milijona evrov dolga do vipavskih kmetov. Prvi obrok plačila od štirih so lastniki ob nakupu obljubili že 15. februarja. Denarja na račun zadruge ni bilo, zato so dober teden kasneje kmetje sprejeli ponudbo z bančnim jamstvom, ki bi ga lahko unovčili, če jim Ukrajinci dolga ne bi poravnali.

Kljub vsem obljubam za zdaj ostajajo brez garancije in brez denarja. Kako bodo ukrepali, še ni jasno. Scenarijev je več, ena od možnosti je tudi ta, da kmetje kot upniki predlagajo stečaj družbe in upajo na poplačilo iz stečajne mase. A verjetnost za to je majhna, saj si kmetje stečaja ne želijo. Pomenil bi konec dolgoletne tradicije vinogradništva v Vipavski dolini.