V Bovcu sta trenutno zaprta dva hotela. Najbolj klavrna je podoba nekdanjega ponosa zgornjega Posočja – hotela Kanin. Lastniki, ki imajo tudi hotel Cubo v središču Ljubljane, so pred časom povedali, da še nimajo pripravljenih načrtov in finančne konstrukcije. Pred dnevi smo se spet pozanimali o njihovih načrtih, vendar odgovora še nismo dobili.

»Eno so želje, drugo je realnost. Bovčani upamo, da bo hotel odprt vsaj do začetka nove zimske sezone, kot so napovedali ob nakupu novi lastniki. Trenutno je vse po starem. Hotel je zaprt,« je povedal Milan Štulc, ki na bovški občini vodi odnose z javnostmi.

Zato pa bolje kaže s hotelom Alp v stečaju, ki je zaprt od lanskega oktobra, njegova lastnica pa je družba Heta Asset Resolution. Hotel naj bi prevzela mariborska družba Žnider's, ki je pred šestimi leti na bovški obvoznici zgradila hotel Mangart. Naložba je takrat stala 4,5 milijona evrov, hotel pa ima 34 sob in dva apartmaja.

Najem, zatem pa prodaja

Pri Heti so potrdili, da se pogovarjajo z družbo Žnider's o najemu hotela z možnostjo kasnejšega odkupa. Potrdili so tudi, da hotel Alp prodajajo za slaba 2,2 milijona evrov, kar je skoraj milijon več, kot so kupci plačali za največji bovški hotel Kanin, ki ima tudi 40 postelj več kot Alp. Še pred časom je Heta hotel Alp ponujala za nekaj manj kot tri milijone evrov.

Zadnja tri leta je hotel Alp poleti najela družba Hoteli Bovec, ki jo je vodila Renata Doberšek iz Slovenske Bistrice. Lani so v Alpu ustvarili 12.000 nočitev, leto poprej 10.000. V hotelu je dobilo delo 21 domačinov. Za letošnjo poletno sezono imajo vnaprej rezerviranih čez 4000 nočitev stalnih gostov, ki jih je sprejela dozdajšnja najemnica. Kaj bo s temi rezervacijami, nihče ne ve.

Če bo družba Žnider's našla skupni jezik s Heto, potem bodo lahko hotel Alp odprli že prihodnji mesec. Novega lastnika naj bi dobil tudi Penzion Boka Bovec v neposredni bližini znamenitega najvišjega slovenskega slapa in le 200 metrov od reke Soče in vstopne postaje za ljubitelje vodnih športov. Prevzelo naj bi ga družinsko podjetje Marinka Hrvatina, znanega proizvajalca oljčnega olja iz Semedele v slovenski Istri.

Središče družabnega življenja

Novega lastnika je dobil tudi tolminski hotel Krn, po novem Hotel Dvorec. Večinski delež 105-posteljnega hotela je prevzela Dijana Škoberne, sicer podjetnica iz Tolmina. Solastnik hotela ostaja do jesenske primopredaje družba Viago, katere direktor je Slavko Mikolič.

Škobernetova pravi, da naj bi hotel ponovno postal središče družabnega življenja Tolmina. Koliko je odštela za objekt, ki ni v najboljšem stanju, ni povedala. So pa ga pred časom prodajali za 280.000 evrov. Ob domačinih seveda nova lastnica računa predvsem na ribiče, jadralne padalce, kolesarje in ljubitelje vodnih športov. Zdaj zaprt hotel pospešeno obnavljajo, saj se nova ribiška sezona začne 1. aprila, aktivnosti na vodi pa so na Soči in Koritnici dovoljene že od 15. marca.