Japonski računalniški program je v soavtorstvu s človeško ekipo sodeloval pri pisanju kratke zgodbe, ki se je dejansko prebila na prvi seznam nominirancev japonskega literarnega natečaja Nikei Hoši Šiniči. Zastavlja se vprašanje, ali je to zgolj začetek zgodbe o robotih, ki bodo nekega dne pisali izpiljene literarne mojstrovine.

Zasluge za roman, ironično naslovljen Dan, ko bo računalnik napisal roman, gredo ekipi programerjev z univerze Future Hakodate, ki je izbrala besede in stavke ter programu določila pravila, preden se je ta lotil samostojnega »pisanja«. Napisal je dve deli, čez prvi krog branja pa se je prebilo le eno, pri čemer žiranti niso poznali identitete nobenega od avtorjev. Natečaj je namreč znan po tem, da je od leta 2013 odprt tako ljudem kot programom umetne inteligence. Letos so se na natečaj prvič odzvali programerji, ki so prispevali enajst od skupno 1450 prijav na natečaj.

Izkušnjo z branjem dela je opisal japonski avtor znanstvene fantastike Satoši Hase: »Zgodba je presenetljivo dobro strukturirana. A za zmago na natečaju bo moral rešiti problem opisov značajev.«

Poznavalci se strinjajo, da je največji izziv v razvijanju tovrstnih programov, kako jih naučiti čutenja s človekom. Če se namreč robot ne more vživeti v človeka, ni verjetno, da bi se lahko človek v robota. A Hitoši Macubara, ki je vodil programerje prvega uspešnega pisatelja med roboti, je prepričan, da bi nekega dne roboti lahko posnemali človeško ustvarjalnost, poroča spletni medij Digital Trends.