Divjanje z večinoma predelanimi športnimi avtomobili močno prevzame tudi gledalce v kinematografih, ki pod vtisom dogodkov v filmu radi nekoliko močneje pritisnejo na plin tudi ob vstopu v svoje vozilo. Tako je rohnenje motorjev na parkiriščih pred kinematografskimi kompleksi pogost pojav, ko se v njih pojavi zgoraj omenjeni celovečerec. A večino navadnih smrtnikov navdušenje hitro mine, saj si le peščica lahko privošči avtomobil, v katerem bi dejansko lahko na lastni koži podoživeli občutke ob dogajanju na filmskem platnu. Če ste med tistimi nekaj srečneži, ki jim je kaj takega omogočeno, pa ste za popoln užitek prikrajšani zaradi hitrostnih omejitev.

Kakor koli, med omenjenimi »srečneži« se tu in tam znajdemo tudi sami, nazadnje smo se pred dnevi, ko smo imeli možnost ves teden testirati novega peugeota 308 GTi – avtomobil, ki ti z vsakim speljevanjem in pritiskom na stopalko na plin požene kri po žilah. Če ste ljubitelj Hitrih in drznih, boste v njem zares dobili občutek, da ste za trenutek postali eden od junakov filma. To še posebej pride do izraza ob aktiviranju športnega paketa, kar se zgodi z enostavnim pritiskom na gumb. Ta namreč omogoči prilagoditev odzivnosti volanskega obroča in spremembo barve instrumentne plošče v rdeče, predvsem pa spremenjeno odzivnost pedala za plin in posebej športen zvok motorja, ki sicer z 1,6 litra prostornine premore kar 270 konjev (200 kilovatov). In ko ti odločno zarezgetajo na vso moč, jih dodobra zazna tudi okolica, saj se za tem jeklenim lepotcem obrne marsikatera glava. No, še kako pa jih zazna tudi voznik, saj ga z mesta dobesedno izstreli. Avto do stotice sicer pospeši v okroglih šestih sekundah, najvišjo hitrost ima elektronsko omejeno na 250 km/h, ker ga je resnično užitek z mesta pospeševati do dovoljene hitrosti in tudi sicer preizkušati njegovo izjemno odzivnost, pa ni čudno, da nam je na testu »popil« 9,5 litra bencina na 100 kilometrov.

Peugeot 308 GTi navduši tudi z udobnostjo sedežev, s čimer se težko pohvali večina športnih primerkov ostalih avtomobilskih znamk. A to ne velja zgolj za voznika in sovoznika. Po nekaj manjših mukah ob spravljanju v avtomobil lahko v vožnji uživajo tudi potniki na zadnjih sedežih, hkrati pa 4,25 metra dolg francoz premore zgledno velik prtljažnik. Njegova prostornina znaša 420 litrov, kar pomeni, da jo lahko z njim mirno mahnete tudi na večje nakupovanje ali družinski izlet, saj se bo za številne vrečke in potovalke našlo povsem dovolj prostora. Verjamemo, da v tem razredu tudi slednje zagotovo zanima potencialnega kupca. Tistega pravega pa bo novi peugeot 208 GTi olajšal za 31.160 evrov, kar za vse, kar ta avto ponuja, predvsem pa veliko zalogo moči, niti ni tako zelo veliko. Konec koncev vam bo ta avto nudil marsikateri užitek, ki bi vam bil ob »navadnem« prikrajšan, hkrati pa mu ne manjka nič, kar imajo tudi običajni.