Med slovenskimi bankami se je lani po večletni hibernaciji znova vnel intenziven boj za poslovne stranke, kar je vodilo v zniževanje marž in boljših pogojev financiranja za podjetja. Toda izboljšanja razmer niso občutili vsi, saj so banke še naprej previdno izbirale, komu posojati. Njihove glavne tarče so ostala velika, uspešna podjetja, ki posledično precej bolje ocenjujejo stanje na področju financiranja kot mala in srednje velika podjetja (MSP).

Dostop do financiranja vse manjša težava

Iz ankete Banke Slovenije, na katero sta odgovorili 902 podjetji, je mogoče sklepati, da se razmere na posojilnem trgu počasi stabilizirajo. Uspešnost podjetij pri pridobivanju sredstev za vse oblike financiranja je bila tako lani najboljša v zadnjih petih letih. Na spisku težav malih in srednje velikih podjetij je otežen dostop do financiranja v enem letu padel s tretjega na predzadnje, šesto mesto. Zlasti manjša podjetja imajo precej več težav s plačilno nedisciplino strank, medtem ko so velika bolj obremenjena s konkurenco.

Razloge za premetano lestvico tegob razkrivajo izsledki ankete, iz katere je razvidno, da so banke lani zavrnile zgolj še osem odstotkov prošenj podjetij za bančno posojilo, kar je deset odstotnih točk manj kot leta 2014. Do vseh želenih sredstev je prišlo kar 68 odstotkov malih in srednje velikih podjetij, kar je 20 odstotnih točk več kot leto pred tem in hkrati dve odstotni točki nad evropskim povprečjem, ki ga ugotavlja Evropska centralna banka (ECB).

Banke še naprej skromno posojajo

Kljub izboljšani percepciji podjetij o dostopnosti financiranja pa to ne pomeni, da banke na veliko posojajo. Prav nasprotno. V preteklem letu se je obseg posojil nefinančnim družbam znižal za skoraj 920 milijonov evrov na nekaj več kot 8,2 milijarde evrov. V primerjavi s časi, ko so banke dobesedno metale denar za podjetja, je to skoraj trikrat manj. Decembra leta 2008, v času močno predimenzioniranega gradbenega sektorja in bančnega sistema, je namreč obseg posojil podjetjem presegal 20 milijard evrov.

Ob tem je treba poudariti, da se hitrost zniževanja obsega posojil podjetjem umirja, toda posojanje gospodarstvu ostaja šibko. Banke so podjetjem lani na novo odobrile še manj dolgoročnih posojil in nekaj več kratkoročnih, katera so presegla znamko iz leta 2014 (1,34 milijarde evrov). A to je še zelo daleč od leta 2011, ko so med podjetja na novo razdelile za skoraj tri milijarde evrov posojil, še tri leta pred tem pa na primer za približno 4,5 milijarde evrov.