Če so moštva v slovenskem košarkarskem državnem prvenstvu še v sredo igrala v ligi Telemach, se ta že danes in vsaj do konca sezone 2018/19 imenuje liga Nova KBM. Po izredno napetem 2. krogu v ligi za prvaka je ostalo neporaženo le še eno moštvo – Zlatorog Laško. Košarkarje Aleša Pipana danes čaka pomembna preizkušnja, ko gostujejo pri Krki, Olimpija odhaja na neugodno gostovanje v Rogaško Slatino, medtem ko državni prvak Tajfun, ki do zdaj še edini ni zbral nobene zmage, gosti Helios.

Čeprav se na videz zdi, da je prvo mesto Zlatoroga v ligi za prvaka presenečenje, temu ob podrobnem pregledu dogajanja ni tako. Laščani po prihodu Aleša Pipana delujejo prerojeno, saj so v državnem prvenstvu in pokalu zbrali 13 zmag in doživeli le dva poraza, izgubili so v 16. krogu rednega dela proti Rogaški in v polfinalu pokala Spar proti Lastovki. Pred ligo za prvaka je moštvo okrepil še stari znanec slovenskih košarkarskih igrišč Chris Booker, ki je dodal kakovost pod obročema, poleg tega pa premore bogate izkušnje. Laščani bodo tokrat prvič gostovali, saj so v prvih dveh krogih Olimpijo in Rogaško gostili v dvorani Tri lilije. »Podobnih nihanj v igri kot proti Rogaški si več ne smemo privoščiti,« svoje igralce kljub uspehoma svari Aleš Pipan, podobno pa v garderobi Krke pridiga tudi Vladimir Anzulović. Novomeščani so namreč na zadnji tekmi presenetljivo klonili na gostovanju pri Heliosu, kjer so prikazali različna obraza. Dobrega v prvem in slabega v drugem polčasu. Anzulović je bil jezen predvsem na slabo obrambo v ključnih trenutkih tekme, kar za Krko v zadnjem obdobju ni bilo značilno, saj je stopnjevala formo.

Zanimivo bo videti, kakšne posledice je pri Olimpiji pustila drama med tednom v Stožicah proti Tajfunu. Dogodki na parketu niso pustili ravnodušnega direktorja Matevža Zupančiča, ki je po tekmi jezno postopal po hodnikih dvorane, še besnejši je bil trener Gašper Potočnik, ki je igralcem očital, da so egoistični in da na parketu nimajo pravega pristopa. Ali bo to v njih podžgalo večjo željo po zmagah, bo vidno v Rogaški Slatini, kjer se Ljubljančanom nikakor ne obeta lahko delo. Rogaška namreč kljub precej spremenjeni zasedbi tudi v letošnji sezoni prikazuje odlične predstave in je do zdaj doživela le dva poraza na gostovanjih pri Šenčurju in Zlatorogu.

Po presenečenju na obračunu proti Krki Helios v Šentjur odhaja z novo dozo samozavesti. Podvig Domžalčanov proti Novomeščanom dobi še dodatno veljavo ob omembi dejstva, da trener Jakša Vulić zaradi poškodb ni mogel računati na tri pomembne člane – Željka Zagorca, Luko Vončino in Martynasa Andriuškevičiusa. Tajfun je po porazu proti Olimpiji na spletni strani opozarjal, da je bil koš Pavlićevića neregularen, saj naj bi Črnogorec ob tem storil korake. Bolje bi bilo, da bi Šentjurčani osredotočenost usmerili na igrišče, kjer naj bi po besedah trenerja Dejana Mihevca napredovali, a bodo morali to pred domačimi navijači tudi dokazati.

Liga Nova KBM, za prvaka, 3. krog, danes ob 19. uri: Rogaška – Olimpija, Krka – Zlatorog, Tajfun – Helios, za obstanek, 4. krog, ob 19. uri: Hopsi – Lastovka, ob 19.30: Portorož – LTH Castings, ob 20. uri: Elektra – Šenčur.