Te dni potekajo najpomembnejši dnevi, kar zadeva prihodnost slovenskega alpskega smučanja. Oblikuje se vodstvena in trenerska struktura ter zbira podpornike za projekt, v katerem bo treba slovenskim tekmovalcem ponujati dobre vadbene pogoje. Slovensko alpsko smučanje ima mlado reprezentanco, ki bo lahko napadala kolajno čez dve leti na olimpijskih igrah v Južni Koreji, medtem ko naj bi vrhunec doživela čez šest let v Pekingu.

Olimpijski smukaški prvakinji na povabilo Pinija v Ticinu

Najboljši slovenski alpski smučarji v tehničnih disciplinah so v teh dneh zbrani na Golteh, kjer so se včeraj pomerili na državnem prvenstvu v veleslalomu (pri moških je postal državni prvak Martin Čater, pri ženskah pa Ana Drev), danes pa se bodo merili v slalomu. Prihodnji teden bo državno prvenstvo v hitrih disciplinah na Krvavcu.

»Na Krvavcu bom prisoten, sodelovala bova s Petrom Penom,« nam je sporočil Andrea Massi, ki je v tej sezoni opravljal funkcijo nadzornika slovenskega alpskega smučanja. V teh dneh se mudi v italijanskem delu Švice, kjer bo danes posebna prireditev, ki jo organizira Mauro Pini. Nekdanji trener Tine Maze je namreč najboljšo slovensko športnico povabil v Ticino, kjer se bosta na prireditvi, namenjeni mladim alpskim smučarjem, soočili z Dominique Gisin, s katero sta v Sočiju skupaj osvojili smukaško zlato olimpijsko kolajno.

Prihodnost Massija bo znana v naslednjih dneh

»Včasih se počutim, kot bi bil z Marsa ali bil edini Zemljan med Marsovci. Večkrat se spomnim besed Anteja Kostelića, ki se je nekoč spraševal, ali je nor ali pa so nori vsi drugi,« pravi Massi. »Moti me način komunikacije. Slišim in vidim, da se paralelno določeni trenerji menjajo. Ne vem, na podlagi česa. Ko koga kaj vprašaš, ponavadi dobiš odgovor, da gremo lahko vsi skupaj na eno pivo. Ko sem bil šef ekipe Tine Maze, resnih stvari nismo reševali ob pivu. Tudi paralelno se ni nihče menjal. Vsak se je jasno in glasno dogovoril z menoj, kako naprej. In to pogrešam v Smučarski zvezi Slovenije. V alpskih disciplinah manjka nekdo, ki bi bil steber vsega, ki bi vodil vse skupaj. Seja strokovnega sveta, ki se po koncu nadaljuje v prvem bližnjem baru, zame ni prava. Pogrešam več discipline in doslednosti. Je pa res, da se podobne stvari dogajajo tudi v drugih reprezentancah,« se je odprl Massi. Dejal je, da se bo v prihodnjih dneh in tednih odločil o svoji prihodnosti. Pravi, da ima tudi nekaj ponudb iz tujine. O odločitvi Tine Maze o njeni prihodnosti pa odgovarja, da bomo vsi vse izvedeli ob pravem času.

Večkrat smo pisali, da alpsko smučanje kot športna panoga nima vodja panoge. Ima pa vršilca dolžnosti vodja na poslovnem delu. To je Marko Gorjanc, ki ga je Massi izpostavil, da je edini iz smučarske zveze v Podutiku, s katerim ima stike. »Kot veste, je Massijeva funkcija terenska, kjer sodeluje s trenerji. Kar zadeva naše obveznosti, pa sem jaz tisti, ki ima z njim stik,« sporoča . Drugo vprašanje je bilo konkretnejše. »Kar zadeva samo prihodnost Massija v slovenskem alpskem smučanju, bo odločitev znana v naslednjih dneh. Osebno bi si želel Massija še naprej gledati v slovenski reprezentanci. Prihodnji teden bo imela panoga sejo strokovnega sveta, po njej pa se bo sestal alpski odbor, ki bo potrjeval trenerske ekipe za prihodnjo sezono,« je sklenil Gorjanc.