Prebivalci Sočerge in okoliških krajev so si oddahnili, saj so naši sosedje v teh dneh končali gradbena dela na hrvaški strani mejnega prehoda Sočerga, zaradi katerih so v začetku januarja zaprli cesto med Buzetom in mejnim prehodom Požane.

Hrvatje so že pred tem obnovili 6,5 kilometra državne ceste, januarja pa so se lotili še obnove 500-metrskega odseka med Požanami in slovensko mejo, opravili rekonstrukcijo ceste z delno razširitvijo in sanirali obsežen, aktiven zemeljski plaz. Da v minulih dveh mesecih, ko so se dela opravljala, ni bilo večjih težav, potrjuje domačin, Rakitovčan Valter Miklavčič, sicer tudi član društva za slovensko-hrvaško čezmejno sodelovanje.

»Sreča je, da je bila zima mila, če ne bi bilo tako, bi bile težave neizogibne,« pravi Miklavčič. Spomnimo, da je bilo med prebivalci na naši strani meje precej slabe volje tudi zato, ker o zaprtju mejnega prehoda dolgo niso izvedeli nič, medtem ko so se na hrvaški strani mediji o tem razpisali že jeseni. Prav tako se je sprva govorilo, da bo mejni prehod zaradi tega zaprt kar pol leta. A januarja so izvajalci napovedali, da bodo dela končali v 45 dneh.

»Vsa dela še niso povsem končana, zato je promet trenutno izmenično urejen s semaforjem, mejni prehod pa je odprt le za osebna vozila, ne pa tudi manjša kombinirana vozila, kaj šele za tovornjake in avtobuse,« pravi Miklavčič. A tudi to bo, kot pravi, čez dva meseca, ko naj bi prehod uradno odprli, urejeno. Ta čas pa je v pripravi tudi nova uredba, po kateri bodo lahko skozi omenjeni mejni prehod vozila vsa motorna vozila, brez omejitev. »Vsekakor so nam obljubili, da bo prehod uradno odprt do poletne sezone, saj vemo, da je v času počitniških konic Sočerga priljubljena alternativa veliko bolj obremenjenima mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje,« še pove Miklavčič.

Kot so pojasnili na koprski policijski upravi, bodo do takrat hrvaški varnostni organi v okviru skupnega mejnega nadzora, ki se izvaja na maloobmejnem prehodu Sočerga, izvajali selekcijo vozil, ki jim bodo dovolili prehod čez državno mejo. »Tranzit za avtobuse, tovornjake in osebna vozila do 3,5 tone z večjimi priklopnimi vozili ni mogoč, zato voznikom navedenih kategorij vozil priporočamo, da do nadaljnjega še vedno opravljajo obvoz skozi mednarodni mejni prehod Dragonja in uporabljajo druge alternativne smeri,« svetuje Anita Leskovec, tiskovna predstavnica koprske policijske uprave.