Vstaja delavcev Alpine ob izdatni pomoči lokalne skupnosti z žirovskih županom Janezom Žakljem na čelu in sindikatov je obrodila sadove. Množičnega odpuščanja in selitve dela proizvodnje iz Slovenije ne bo. Predvidenih je še nekaj drugih pomembnih sprememb.

V prvi vrsti naj bi iz Alpine odšla prva dama Barbara Vtič Vraničar. Vodenje žirovske družbe je prevzela lani, potem ko nekdanji prvi mož družbe Matjaž Delopst ni želel podpisati svetovalne pogodbe z nemško družbo Admetam. Namesto Vtič-Vraničarjeve se kot novi možni direktor omenja Gregor Krajnc, zdajšnji predsednik nadzornega sveta Trima. V preteklosti je bil zaposlen v Probanki in predsedoval nadzornemu svetu propadlega Aera. Do sprememb bo prišlo tudi v nadzornem svetu.

Pred dnevi je iz nadzornega sveta že odstopila Mateja Zavadlav, direktorica blejske Sportine. Po neuradnih informacijah je svoj odstop utemeljila z navzkrižjem interesov. Ali bo svoj odstop ponudil še predsednik nadzornega sveta Miha Štepec, vodja področja upravljanja terjatev v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), stoodstotni lastnici Alpine, še ni znano. Štepec bo namreč prevzel vodenje družbe Pro Kolekt, ki se ukvarja z zunajsodno izterjavo dolgov, pred kratkim pa so jo od SID banke kupile KF Finance.

Dragi nemški svetovalci odhajajo

Alpino bo konec aprila zapustil tudi Admetam. Ta je za šestmesečno svetovanje prejel okrog pol milijona evrov fiksnega plačila, odvisno od doseženih rezultatov pa bi lahko dobil še dodatek za uspešnost. Kot je pojasnil predsednik Alpininega sindikata Roman Miklavčič, naj bi se do odhoda dragi nemški svetovalci ukvarjali le še s prodajnimi aktivnostmi oziroma iskanjem novih tržišč. V tem času je ravno prodaja za družbo ključna. Tako naročila za modno kot športno obutev za prihajajočo kolekcijo jesen-zima 2016 morajo biti zbrana do konca aprila. Že na tej podlagi bo vidno, kako bo Alpina poslovala letos in kako je potekala sanacija pod vodstvom Vraničarjeve z najetimi svetovalci. Vsekakor pa razprtije med vodstvom in zaposlenimi za družbo niso pomenile prav nič dobrega.

Po negotovosti, ki je trajala od prve polovice februarja dalje, so si zaposleni oddahnili. Iz DUTB so včeraj sporočili, da bo Alpina med drugim namenila velik poudarek pripravi socialnega programa, pri čemer bo aktivno sodelovala z lokalno skupnostjo, lokalnim zavodom za zaposlovanje in sosednjimi podjetji. Obenem bo družba pripravila paket ukrepov, ki bodo v največji možni meri olajšali situacijo tistim, ki bi lahko dobili odpoved delovnega razmerja iz poslovnih razlogov. »Tistim zaposlenim, katerih delovna mesta bodo ukinjena, bomo s socialnim načrtom ublažili prehodno obdobje in jim pomagali iskati bodisi novo zaposlitev oziroma druge primerne rešitve,« je po sestanku s predstavniki sindikata, zaposlenih in županom Žakljem pojasnil glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh.

Načrti o odpuščanju zamrznjeni

Po že izdelanem načrtu bi morala Alpina sprva v Sloveniji odpustiti 55 od skupno okrog 350 delavcev, medtem ko je jih je v celotni skupini zaposlenih več kot 1500. Ti načrti so po pojasnilih Miklavčiča zdaj zamrznjeni. Manjših odpuščanj ne izključuje, vendar pa se bodo o tem dogovarjali z novim vodstvom. Prav tako so zaposleni pripravljeni podpreti ukinjanje določenih nedobičkonosnih programov.

Po pojasnilih DUTB bodo v prihajajočih tednih skupna prizadevanja usmerjena v krepitev prodajnih in marketinških aktivnosti, postopke racionalizacije v Romuniji in analize učinkov alternativnih ukrepov glede proizvodnje na Kitajskem. Kot je dejal župan Žakelj, ki dogovor z DUTB ocenjuje kot korak v pravo smer, bodo v Alpini oblikovali tri delovne skupine. Ena bo preučila načrte o zaprtju tovarne v Romuniji, druga se bo ukvarjala s krepitvijo trženja in prodaje, tretja pa bo preučila smiselnost načrtov selitve proizvodnje iz Kitajske v BiH, kjer ima Alpina že dlje časa tovarno. »Cilj vseh je dolgoročno samostojno poslovanje Alpine,« je dodal Žakelj.