V želji, da imajo podjetja, ki skrbijo za razvoj svojih zaposlenih in s tem zagotavljajo trajnostni razvoj podjetja, možnost na enem mestu pridobiti čim več novih znanj in svoje prakse deliti z drugimi, je Dnevnik skupaj s partnerji znova pripravil interaktivno konferenco. Sestavljena je bila iz dveh vsebinskih sklopov.

V prvem z naslovom Drzni, drugačni, inovativni, učinkoviti in ustvarjalni pristopi so udeleženci konference spoznali dobre prakse podjetij in se lotili razmisleka, kako lahko kadroviki kljub vsakodnevnim pritiskom zelo zavzeto in uspešno opravljajo svoje delo ter imajo pri tem oporo tako vrhnjega vodstva kot sodelavcev.

O tem je spregovoril dr. Ian Sutherland, prodekan IEDC – poslovne šole Bled in profesor menedžmenta, ki je svoje predavanje naslovil HR to the front. Motivating ourselves and others (HR v ospredje. Motivirajte sebe in druge). Opozoril je, da se s pritiski menedžmenta, ki zahteva zniževanje stroškov, kar pomeni tudi manj vlaganja v kadre, hkrati pa pričakuje boljše poslovne rezultate, srečujejo vodje kadrovskih služb praktično povsod po svetu.

Vendar jih je spodbudil, naj ne obupajo, pač pa najdejo načine, da bodo podprli strateški razvoj podjetja in poskrbeli, da bodo namesto menedžerji za človeške vire postali menedžerji za ljudi, ki jih znajo vključiti in motivirati. Večji posluh vrhnjega menedžmenta za svoje delo in boljše razumevanje pomena dela kadrovske službe pa lahko dosežejo tudi tako, da jih neposredno povežejo s strankami in zaposlenimi. »V eni od bank je vodja HR-službe direktorja peljala k družini, ki je vzela posojilo za hišo in se je tedaj vanjo ravno vselila. V enem od logističnih podjetij pa je glavni kadrovik vse svoje sestanke, še posebno z vodji oddelkov, preselil v skladišče, kjer so vsi lahko srečevali svoje sodelavce, ki jih sicer nikoli ne vidijo.«

Viviana Žorž iz Adecca je podjetja opozorila na mednarodno Adeccovo akcijo CEO za en mesec, v kateri mladi dobijo priložnost delati ob boku Adeccovega direktorja. »In kaj je boljšega kot to, da mlad človek, ki išče službo, v svoj življenjepis napiše, da je bil en mesec direktor?« je dejala Viviana Žorž, ko je predstavljala pomen tovrstne priložnosti učenja za mlade. S svojimi prebojnimi praksami pa so se pohvalili predstavniki družb Bisnode, Cosylab in Danfoss Trata, ki so imeli najboljše zlate prakse od skupno 15 prijavljenih.

Temperaturo pred večernim izborom najboljših zaposlovalcev so izdatno dvignile predavateljice v drugem delu konference, ki je nosila naslov Drugačen, zadovoljen, uspešen – to sem jaz. Dr. Sanela Banović, ki ji mnogi pravijo kar zdravnica objemov, je govorila o pomembnosti psihološkega zadovoljstva v vsakdanjem življenju, o čudežnih posledicah izločanja serotoninov – hormonov sreče in o stresu ter občutjih, ki nas lahko popeljejo vedno globlje in nas oddaljujejo od fizičnega in psihičnega zdravja. »Zato je pomembno, o čem razmišljamo, kaj nas zaskrbljuje in kaj razveseljuje. In nikoli ne smemo pozabiti sami nase. Bodite egoistični. Poskrbite, da boste zadovoljni, saj le tako lahko opravljate velike projekte, ki jih od vas pričakujejo pri delu.«

Premislek o nastopanju v javnosti, o govorici telesa in oblačenju pa so spodbudile strokovnjakinje , in . Njihova skupna misel je bila: Bodite to, kar ste, vendar bodite najboljša različica sebe.