Po terorističnih napadih na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek, ki sta terjala 31 življenj, je policija spet preiskovala četrt Schaerbeek. Tam so namreč že v noči s torka na sredo v stanovanju napadalcev, ki so izvedli torkove napade, med drugim našli 15 kilogramov eksploziva in detonatorje.

Današnje operacije so izvedli v okviru preiskovanja včeraj preprečenega napada v pariškem predmestju Argenteuil.

Po začetku racije naj bi bilo po poročanju belgijskih medijev v predelu Schaerbeek slišati strele in najmanj eno eksplozijo; nek moški z nahrbtnikom pa naj bi bil »nevtraliziran«, policisti so ga zaradi neupoštevanja njihovih ukazov ustrelili v nogo, poroča BBC.

Policisti so območje zaprli in delno evakuirali, tam naj bi bili strokovnjaki za dektivacijo bomb, še poročajo belgijski mediji.

Po napadih aretirali osem ljudi, tri v današnjih operacijah

V Bruslju so včeraj aretirali šest osumljencev, dva v središču mesta, tri v bližini urada zveznega tožilstva, enega pa v predmestju Jette, je sporočilo belgijsko tožilstvo. Njihova identiteta še ni znana. V zaporu naj bi ostali trije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg moškega z nahrbtnikom, ki so ga ustrelili v nogo, prijeli še dve osebi, eno v bruseljskem predelu Forest, drugo pa v predelu Saint-Gilles.

Drugi napadalec na letališču Zaventem zagotovo Najim Laachraoui

Belgijski tožilci so potrdili, da je bil drugi moški, ki se je poleg Brahima El Bakraouija razstrelil na bruseljskem letališču, 24-letni belgijski državljan Najim Laachraoui. Njegovo DNK so našli tudi na glavnih prizoriščih novembrskih terorističnih napadov v Parizu, pri nogometnem stadionu Stade de France in v pariški koncertni dvorani Bataclan.