Obiskovalcem bodo na voljo svetovanja o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, brezplačna energetska svetovanja ter predavanja in individualni gradbeni nasveti. Predstavljeno bo gradbeno izobraževanje. Mladi bodo vse dni tekmovali v kamnoseškem tekmovanju SloveniaSkills za uvrstitev na tekmovanje mladih od 18 do 25 let v poklicnih spretnostih EuroSkills. Sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green pa bo istočasno predstavljal naravne parke in naravne materiale, elektromobilnost, zeleno gradnjo, trajnostno modo, ekološko pridelavo in socialno podjetništvo. Vstop na sejemski dvojček bo prost, brezplačno pa bo tudi parkiranje!

Razstavni program

Razstavni program Pomladnega sejma obsega gradbeništvo in obrt, urejanje okolice, orodja, ograje, gradbeno mehanizacijo, viličarje, strešne kritine, garažna vrata, energetiko, peči, kamine, toplotne črpalke, naprave za klimatizacijo, komunalni program, vodovodni in kanalizacijski program ter čistilne naprave. Predstavljen bo pomen lesa v gradbeništvu in bivanju, na sejmu pa bo tudi razstava lesenih skulptur.

Predstavitev slovenskega obrtništva

Svojo ponudbo bodo na Obrtni ulici predstavili člani sekcije gradbincev Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predstavniki območnih obrtno-podjetniških zbornic Pomurja. Mladim bodo predstavili poklice zidarja, tesarja, kleparja krovca, dimnikarja, slikopleskarja, avtoserviserja, mizarja, voznika in strojnika gradbene mehanizacije.

Praktični strokovni nasveti

Obiskovalcem bodo na voljo brezplačna svetovanja Eko sklada o nepovratnih sredstvih in ugodnih posojilih za večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb, energetska svetovanja strokovnjakov ENSVET ter predavanja in individualni gradbeni nasveti strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK.

Mladi na sejmu

Dijaki, študentje in njihovi mentorji bodo predstavili slovensko ponudbo tematskega izobraževanja in svoja znanja, ki so jih pridobili na ravni srednjega, višjega in visokega šolstva. Obiskovalci se bodo lahko pod njihovim vodstvom pri gradnji mostov iz špagetov in drugih materialov tudi sami naučili marsičesa o nosilnosti konstrukcij. Na zunanjem prostoru bodo lahko spremljali prikaze varnega dela z motorno žago. Vse sejemske dni bo, kot že omenjeno, potekalo tekmovanje mladih kamnosekov SloveniaSkills za uvrstitev na EuroSkills. V petek bosta na sporedu tekmovanji v polaganju keramičnih ploščic in v izdelavi fresk.

Sejem GREEN

Sočasni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga Green bo predstavljal elektromobilnost, naravne materiale, 3D-tiskalnike, trajnostno modo in oblačila, zeleno gradnjo, prezračevanje in čiščenje, ekološko pridelavo in sadike, tudi gojenje tartufov, rokodelstvo in trajnostno obrt, naravne parke in socialno podjetništvo. Obiskovalci so vabljeni, da se pridružijo pobudi Komunale Brežice v akciji »PRINESI-ODNESI«. Stvari, ki jih ne uporabljate več, lahko prinesete na sejem ter podarite nekomu, ki jih potrebuje. S sejma pa lahko odnesete predmete, ki jih tja prinesejo drugi.

Več o sejmu in programu strokovnega dogajanja na: www.pomurski-sejem.si.