Način, na katerega kosi robotska kosilnica, bi lahko v bistvu povzeli zelo enostavno. Območje košnje je omejeno z mejno zanko, ki se zaključuje v polnilni postaji. Znotraj tega območja se lahko Automower naključno giblje tudi po dvanajst ur na dan in pri tem redno, vsakodnevno in ne glede na vreme počasi kosi travo. Za tem principom se skriva zapletena, a usklajena množica računalniških programov, parametrov in tehničnih rešitev, ki so zaslužne, da je robotska kosilnica husqvarna zmožna samostojne košnje kompleksnih površin z okrog 2200 m2.

Kosilnica razmišlja namesto nas

Pametna notranjost 11,5 kilograma težkega stroja v praksi pomeni, da ta samodejno prilagaja način košnje, nanj pa lahko vplivamo tudi sami. Košnjo lahko s časovnikom na primer omejimo zgolj na dopoldanski čas, ko nas ni doma, ali pa se odločimo za nočno košnjo. Kosilnica namreč ne moti, saj je električni motor praktično neslišen in manj glasen od vsakega sobnega ventilatorja. Automower 420 bo košnjo sčasoma prilagodil površini – program omogoča, da se robotska kosilnica pogosteje vrača na območje, ki ga je med naključnim gibanjem morda zapostavljala, lahko pa točkovni način košnje vključimo tudi sami. Automower je izdelan tako, da predvidi praktično vsako situacijo. Osebna koda preprečuje nepooblaščen dostop, ob dvigu se vklopi glasen alarm, vsi dogodki (dvig med košnjo, prevrnitev, alarm in podobno) se zapišejo in ob koncu dneva lahko vidimo vse, kar se je dogajalo s kosilnico. Najboljši nadzor nad kosilnico omogoča mobilna aplikacija Automower Connect, ki omogoča, da se kosilnica prek omrežja GSM poveže s pametnim telefonom. Pri nadzoru s telefonom imamo na voljo vse možnosti, ki jih lahko nadzorujemo že prek vmesnika na kosilnici, s to prednostjo, da imamo v delovanje kosilnice vpogled praktično kjer koli.

Težko boste našli prezahteven teren

Najpomembnejši dejavnik za delovanje robotske kosilnice je teren in zagotovo so nas najbolj zanimale ravno meje, s katerimi se sreča takšna kosilnica pri delu na slabše pripravljenem terenu. Za testno območje smo namreč določili nagnjeno območje okrog hiše, ki se skozi ozek prehod nadaljuje na srednje velik travnik, prav tako nagnjen proti gozdu. Slabo izravnano površino se običajno kosi z vrtno kosilnico, saj je na njej precej lukenj in manjših jam, krtin in okrasnega grmovja. V enem tednu košnje se je robotska kosilnica natanko petkrat zapletla v težave, iz katerih smo jo morali rešiti z našim posredovanjem. Nekaj lukenj smo zasuli z lopato zemlje in utrdili, po četrtem dnevu je Automower cikel za ciklom opravljal brez potrebe po saniranju terena. Zaradi naključnega gibanja v vseh možnih smereh to ne izključuje možnosti, da lahko kosilnica še kdaj kje obtiči, a dejstvo je, da tudi na slabo pripravljenem terenu gibanje robotske kosilnice ni postavljeno pred izziv. Automower 420 premaguje klance do naklona 25˚ (45 %), a mejni kabel mora biti nekoliko umaknjen od izteka klanca, da lahko kosilnica obrne. Prirejena je tudi za uporabo na močno razgibanih vrtovih, kjer je en del trave recimo pred hišo, del pa na povsem drugi strani. Pri tem mu pomaga vodilna žica, ki je speljana od polnilne postaje do najbolj oddaljenega konca zamejene površine. Po njej se kosilnica orientira skozi ozke koridorje (potrebuje vsaj 90 centimetrov široko pot) in vrača na polnilno postajo.

Robot ne zahteva veliko našega časa

Husqvarnin Automower 420 je narejen, da zmanjša našo skrb za travo na minimum. V času našega testiranja je šlo tako – instalacija je bila hitra in nam je vzela približno tri ure. Postavitev je enostavna, sledile so še podrobne nastavitve načina košnje (časovnik, širina koridorja, zaznavanje mejnega kabla …) in kosilnica je že kosila. Kot smo že omenili, smo v enem tednu posredovali petkrat, ko je Automower zapeljal v luknjo ali nasedel na neizravnani krtini (po nekaj tednih uporabe se krti zaradi vibracij menda umaknejo). Blato na kolesih (med testiranjem smo imeli kar nekaj dežja) ni oviralo košnje, vendar smo kosilnico vsak drugi dan očistili že zato, da ne bi dvomili o razlogih za morebitne težave pri premikanju. Dež Automowerja ne moti, prav tako je lahko dežju izpostavljena polnilna postaja. Se pa na kolesih med košnjo zelo mokrega terena nabere precej blata, zato je tukaj prijetno praktična uporaba mobilne aplikacije Automower Connect. V primeru močnega dežja lahko od koder koli z ukazom prek telefona kosilnico za nekaj časa pošljemo na polnilno postajo, s čimer si prihranimo čiščenje podvozja.

Bo prihodnost robotska?

Teren, ki je za robotsko kosilnico prezahteven, boste torej težko našli. Pri tem imamo v mislih tako izravnanost površine in naklon kot tudi razdrobljenost terena. Če primerjamo robotsko in vrtno kosilnico, je jasno, da sta si na terenu konkurenčni. Povedano drugače – klanca, ki ga ne more pokositi robot, se ne bomo lotili niti z vrtno kosilnico višjega ranga, temveč z motorno koso. Verjetno smo še nekaj let oddaljeni, da bo robotska kosilnica postala razširjena alternativa običajni vrtni, a obeti za to so dobri – za travo je poskrbljeno brez našega truda tako po klancih kot ravninah, stroški obratovanja so nizki, košnja je tiha in zanesljiva.