V kuhinji želim imeti kuhinjski otok. Dimnik za kamin je v kotu in ni nujno, da je vogalni, kot je narisano na načrtu. Tudi jedilnica in dnevna soba nista opremljeni. Kako naj umestim sedežno garnituro in velik TV-ekran, ker je veliko steklenih površin. Pohištvene opreme naj ne bi bilo preveč, pa vendar rabim nekaj omar, polic … za kozarce, krožnike, knjige … Vaših predlogov bom zelo vesela. Anka

Odgovor:

Zaradi oblike tlorisa, pozicije oken in stopnic je optimalna postavitev opreme v dnevni sobi res precej zahtevna in je treba sprejeti določene kompromise. V kuhinji so ob daljšo steno postavljeni kuhinjski elementi in otok nasproti njih. V vmesnem, prehodnem delu je postavljena jedilna miza. V tem delu je ob stenah tudi dovolj prostora za umestitev ožjih omaric in polic. Za lažjo umestitev mize predlagava, da se, če je le mogoče, ena od vrat fiksno zasteklijo in s tem hkrati omogočajo prehod dnevne svetlobe na hodnik.

V dnevni sobi je v kot za stopnicami postavljena sedežna garnitura, ki je orientirana proti oknu in kaminu. To je najprimernejši prostor za sedenje, saj je pogled odprt proti celotnemu prostoru in kaminu, hkrati pa skozi velike steklene površine sega v zunanjost. S tem bo uživanje na kavču predvsem pomirjajoče in neutesnjujoče. Ugodna postavitev sedežne pa zahteva nekoliko drugačno postavitev televizorja. Ta stoji na samostojnem stojalu, ki naj bo premično oziroma na kolesih. Tako boste lahko televizijo spremljali iz različnih delov prostora, tudi jedilnice in kuhinje. Kamin naj bo kotni, saj s tem sledi poševni steni.

Kot zanimiv detajl so okrog zavitih stopnic oblikovane odlagalne police, ki stopnišču dodajo uporabno in estetsko vrednost v prostoru. Veliko užitkov ob bivanju v novem domu.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh.