V Zavodu Bob se pripravljajo na dva projekta, ki temeljita na terenskem delu z mladimi. Prav to, verjamejo, je pravi način za navezovanje stikov z mladimi, ki sicer niso vključeni v aktivnosti, in za spoznavanje stanja onkraj zidov organizacije. Trenutno iščejo nove sodelavce, ki bi se jim pridružili na terenu in tako tudi sami pridobili izkušnje. »Pričakujemo sodelavce različnih velikosti, spolov, dolžine las, barve oči, nazorov, izobrazb,« vabijo v svoj nehierarhično organizirani zavod brez posebnih pogojev. Vse, kar zahtevajo, so motivacija, energija in čas, za opravljeno delo pa bodo ulični delavci tudi plačani.

Prvi projekt je Mreža Mlada ulica, v okviru katere se skupina uličnih delavcev iz različnih mladinskih organizacij ob petkih zvečer druži z mladimi na javnih površinah, kjer se ti radi zadržujejo – predvsem pri Maximarketu in na trnovski plaži. »Vemo, da je mogoče ustvariti spremembe, a le če si stopimo naproti in se začnemo pogovarjati,« so prepričani. Dialog z mladimi najpogosteje začnejo z deljenjem košev za smeti in s pomočjo peke brezplačnih palačink. Za tiste, ki jim je prav tako mar za pozabljeno mladino, bodo pripravili brezplačno usposabljanje. Vsak bo dobil mentorja in načrt vključevanja, do maja pa se bo moral udeležiti treh akcij na terenu.

Tudi drugi projekt Bob Geto feat. Tobalko Vila poteka na javnih površinah, kjer se zadržujejo mladi. Od aprila do decembra v skupinah po tri dvakrat na teden kot potujoča patrulja mladim ponujajo podporo pri reševanju raznovrstnih stisk in težav. Avgusta naj bi zagnali tudi mobilno »spovednico«, v kateri bodo pogovori potekali individualno in anonimno, sicer pa se z mladimi pogovarjajo o prostem času, šoli, tobaku, alkoholu, zdravilih, ljubezni, željah, dilemah in tako naprej. »Vsakdo nekaj ve in nekaj zna, vsakdo lahko postane reševalec!« jih spodbujajo k medsebojni pomoči, obenem pa javne površine oživljajo z nekomercialnimi aktivnostmi. Uvodno srečanje bo predvidoma 31. marca med 17. in 19. uro, nato pa sledi še izobraževalno-motivacijski konec tedna.

Prijavite se lahko še ta teden tako, da izpolnite prijavnico na njihovi spletni strani www.zavod-bob.si.