Nekdanji angleški reprezentant Adam Johnson, ki je v karieri igral za Middlesbrough, Leeds, Watford, Manchester City in nazadnje Sunderland (klub je po njegovem priznanju odnosa z mladoletnico februarja z njim prekinil pogodbo), se bo verjetno celo življenje sramoval razloga, zakaj je predčasno sklenil nogometno kariero. Pri 28 letih naj bi bil na vrhuncu športne poti, ki pa jo bo za šest let prekinil zaradi zaporne kazni.

Sodišče Braford Crown je Johnsona obtožilo na šest let zapora zaradi spolnih odnosov z mladoletno osebo, kar je na začetku sodnega procesa 10. februarja tudi priznal. Šlo je za 15-letno navijačico Sunderlanda, ki se je po tekmi želela fotografirati z najljubšim nogometašem, Johnson pa je njeno naklonjenost izkoristil in jo nagovoril, da si izmenjata telefonski številki in se še kdaj srečata. Nogometaš je nato mladoletnici poslal več neprimernih sporočil, na zmenkih pa naj bi imela tudi spolne odnose, kar je Johnson sicer zanikal. Priznal je le pošiljanje sporočil in da sta se poljubljala.

Nezrel za svoja leta?

Nogometaševi odvetniki so želeli njegovo krivdo zmanjšati s pričanjem psihologa dr. Philipa Hopleyja, ki je izjavil, da je Johnson »socialno in psihološko nezrel za svoja leta«, zaradi sramu pa naj bi se bil kasneje celo nezmožen pogovarjati o prekršku.

Vse skupaj ni pomagalo, saj je bil sodnik Jonathan Rose odločen, da nogometaševi izgovori ne zmanjšujejo njegove krivde. »Za vse, kar se je dogajalo, ste v celoti odgovorni vi in krivda je zgolj vaša. Dekle je dopolnilo komaj 15 let, ko ste jo začeli osvajati. To ste storili zato, ker vas je spolno privlačila, čeprav ste vedeli, da je stara zgolj 15 let. Vaše obnašanje je edini razlog, da je bil ta otrok zlorabljen,« je ob razsodbi dejal sodnik Rose.

Johnsona poleg šestletne zaporne kazni čaka tudi plačilo 50 tisoč funtov za vse stroške sodnega procesa, dobil je prepoved približevanja mladoletnici, ki jo je zlorabil, vpisan pa je tudi v register spolnih prestopnikov.

Johnson je v karieri 12-krat zaigral v dresu angleške reprezentance, nazadnje 26. maja leta 2012, a mu je angleška nogometna zveza sedaj te nastope simbolično odvzela.