Šoštanj. Zaradi napovedanih odpuščanj v šoštanjski termoelektrarni, ko naj bi delo izgubilo 234 ljudi, so zaskrbljeni tudi v lokalnem okolju. V taistem okolju, kjer so še pred leti podpirali in zagovarjali gradnjo bloka šest, ki naj bi nadomestil bloka štiri in pet, ki sta bila tudi velika onesnaževalca. Svetniki vseh treh šaleških občin so v dobre tri ure dolgi burni razpravi nasprotovali napovedanemu odpuščanju in od vodstva Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) terjali ohranitev delovnih mest. Zavzeli so se za nadaljnji socialni dialog ter terjali podpis novega sporazuma z občinami za odškodnino, ki jo pričakujejo zaradi obremenjevanja okolja. Trenutno je namreč izplačevanje po že podpisanem odškodninskem sporazumu zamrznjeno. Ker pa na seji ni bilo niti predstavnikov HSE, niti Slovenskega državnega holdinga, je seja bolj kot ne izzvenela v duhu prepričevanja prepričanih.

Šalečani se čutijo opeharjene

»Spomnim se, da so pred šestimi leti občine prav tako sklicale skupno izredno sejo, a v podporo gradnji bloka šest. No, zdaj ta stoji, kar pa ne pomeni, da bodo ljudem zagotavljali delo, še manj cenejšo elektriko,« meni Velenjčanka, ki želi ostati anonimna. »Štrajkati za privilegije in rožljanje z izrednimi sejami je neproduktivno,« pa meni Šoštanjčan, ki živi v neposredni bližini termoelektrarne, a si kruh služi drugje. »Konstruktorji bloka šest so zavajali prebivalce Šaleške doline, delavce, politike in lastnike z neverodostojnimi podatki,« pa je mogoče te dni prebrati na družabnih omrežjih. Šoštanjski župan Darko Menih poudarja, da je napoved odpuščanj v termoelektrarni v nasprotju z zagotovili in napovedmi odgovornih, ki so jih dobili pred leti. „Rečeno je bilo, da bo novi blok omogočil ohranitev delovnih mest, cenejšo elektriko in čistejše okolje. V Šoštanju smo bili v zadnjih letih, kar se tiče delovnih mest, že tako zelo tepeni, saj smo izgubili tovarno usnja, Elkroj, Vegrad, selila se je proizvodnja Gorenje notranja oprema. Z izgubo vsakega delovnega mesta pa so povezane težke usode družin,“ je dejal. Velenjski župan Bojan Kontič pa se je vprašal, kdo in kdaj je sploh sprejel odločitev, da se blok štiri in pet zaustavita, saj so še lani za blok štiri, ki mu je konec leta poteklo okoljevarstveno dovoljenje zaradi prevelikega onesnaževanja, iskali dovoljenje za njegovo podaljšano obratovanje in ga konec leta tudi dobili. Tudi zato, da v Šaleški dolini ne bi bilo težav z ogrevanjem v primeru hujše okvare bloka šest.

Ključne energetske lokacije morajo ostati

»Stroka se je odločila, da blok šest potrebujemo in temu smo sledili tudi mi. Danes pa žal stroke, ki bi govorila o nujnosti te naložbe, ni več. Ostajamo le primer slabe prakse, kako se lahko investicija podraži in je polna koruptivnih sumov,« je med drugim dejal Kontič. Njegov podžupan in nekdanji direktor termoelektrarne Peter Dermol pa, da je tudi sam odkrival in opozarjal na nepravilnosti, a bil zato »nagrajen« z odstavitvijo. In še, da je bilo načrtovano zmanjševanje števila zaposlenih, a na mehak način, z upokojitvami, ne pa tako, kot to napovedujejo zdaj. Prav tako nekdanji direktor Uroš Rotnik pa je dejal, da je Teš strateškega pomena za slovensko energetiko, saj zagotavlja tretjino vse elektrike. S čimer se je strinjal tudi Danijel Levičar, direktor Direktorata za energijo, ki je zagotovil, da so tako Teš kot tudi elektrarne na Savi in Dravi ter jedrska elektrarna Krško energetske lokacije, ki morajo ostati v slovenskih rokah. S čimer je želel ovreči namige, da si nekdo to želi poceni prodati tujcem. »A problem je pri nas, da se vedno vsi izgovarjajo, da nihče ni za nič pristojen. Lepo je slišati, da je vse strateškega pomena, a je hkrati bilo rečeno tudi, da pa je še nekdo nad njimi in da sami na to nimajo vpliva. Kar pomeni, da nekdo iz ozadja vendarle vleče niti in nek vpliv je, četudi ne direkten,« pa je v razpravi poudaril velenjski svetnik Franc Sever.