Odločitev, da država ne bo rešila kalvarije propadajočih bohinjskih hotelov, župana občine Bohinj Franca Kramarja ni popolnoma razočarala. »Razumem stanje v državi,« je dejal in poudaril, da si zdaj veliko obeta od obljube ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška. Ta je na sestanku ta teden dejal, da bo država s pomočjo občine skušala za takšne primere, kot je bohinjski, poiskati sistemske rešitve.

Propadajoči hoteli po Kramarjevih besedah močno ovirajo razvoj tamkajšnjega turizma. Minister razume nejevoljo Bohinjcev ob pogledih na propadajoče stavbe, ki so včasih veljale za biser slovenskega turizma. Ker Bohinj s svojo širšo okolico predstavlja turistično destinacijo prve kategorije, je po njegovem mnenju nesprejemljivo, da se turistična infrastruktura ne izkorišča v celoti. S Počivalškovo obljubo o iskanju sistemskih rešitev pa je Kramar le delno zadovoljen. »Popolnoma zadovoljen bom, ko bodo hoteli dobili novo podobo in bodo prispevali k razvoju turizma na našem območju,« dodaja.

Država nima denarja za odkup

Država propadajočih bohinjskih hotelov, ki so v lasti Zmaga Pačnika in Japca Jakopina, ne more odkupiti, saj denarja za to nima, pojasnjujejo na ministrstvu. Takšno rešitev je ministru februarja letos v pismu predstavil Kramar. »Hotele je Zmagu Pačniku prodala država, občina pa je bila ob tem nemočna. Zato menimo, da je edina rešitev za bohinjske hotele odplačni nakup od sedanjega lastnika Zmaga Pačnika in prenos na državo. Z njo je občina pripravljena aktivno sodelovati,« je v pismu poudaril župan, ki se je ob tem skliceval na to, da je minister na podoben način predlagal tudi rešitev za Sava Hotele.

Snovalci rešitev bodo tako preverili, kakšne so možnosti dodatne obdavčitve neizkoriščenih turističnih zmogljivosti, ki se jih poslužujejo v drugih državah. Poiskali bodo primere dobrih praks in ustrezne rešitve skušali prenesti v bohinjsko zgodbo. »V Avstriji poznamo primere, ko so z zakonodajo vplivali na lastnike nepremičnin v turizmu, da te niso zanemarjene in propadajoče ter prazne,« navaja vršilka dolžnosti direktorice direktorata za turizem in internacionalizacijo Eva Štravs Podlogar. »Na takšen način bi tudi lastnikom tovrstnih nepremičnin pri nas pomagali pri odločitvi, ali bodo resno pristopili k turizmu ali pa bi bilo bolje, da bi objekte prodali,« dodaja.

Višje nadomestilo za stavbno zemljišče

»Ko bomo zadeve sistemsko uredili, bo to v prid tudi drugim občinam, ki se morebiti srečujejo s podobnimi izzivi,« poudarja minister Počivalšek. Kramar pa že razmišlja o vsebini rešitev – predvsem o možnostih podražitve nadomestila za stavbno zemljišče za tovrstne objekte. A za to morajo imeti ustrezno pravno podlago v zakonodaji in preprečiti morebitno diskriminacijo lastnikov nepremičnin. Svojo namero bi sicer zlahka uresničili ob uveljavitvi novega nepremičninskega zakona, je župan ob tem še požugal državi.

Z lastnikoma hotelov pogovori o njihovi prodaji, saj so iz leta v leto v slabšem stanju, po Kramarjevih besedah še vedno potekajo. Žalostno je, pravi Štravs-Podlogarjeva, da propadajo celo hoteli na elitnih lokacijah. Hotela Zlatorog v Ukancu in Bellevue v Ribčevem Lazu, ki je znan kot hotel Agathe Christie, sta zaprta in samevata. Hotel Ski na Voglu, Hostel pod Voglom in hotel Bohinj v Ribčevem Lazu pa so v najemu in delujejo.