Neverjetno je, kako nekatere novice vsakih nekaj let zakrožijo. Ob nedavnem obisku princa Charlesa in vojvodinje Camille v Srbiji je žena britanskega veleposlanika v Srbiji Kate Keefe vojvodinji in medijem razlagala, kako priljubljena je britanska komična serija Samo bedaki in konji v Srbiji. Pa ne le v Srbiji, tudi v Črni gori, na Hrvaškem in Kosovu.

»Trotterjev rumeni trikolesni avtomobil je celo v zasebnem muzeju v Beogradu,« je dejala in citirali so jo vsi britanski mediji ter pripisali, da imajo v Podgorici celo bar Nag's Head, kot se je imenoval tudi bar Del Boya. Ob tem je še razložila, da so fraze, kot je »prihodnje leto ob tem času bomo milijonarji«, postale del vsakdanjega govora balkanskih narodov, ki so se po njenem mnenju angleščino učili prav iz te serije. »Na različnih televizijskih postajah je ta serija nenehno na sporedu,« se je razgovorila veleposlanikova žena, očitno tudi sama ljubiteljica Del Boya in njegovih kameradov. Ob tem ni pozabila razložiti, da ima v balkanskih deželah serija naslov Mučke.

Rodney se je v Srbiji počutil kot kraljica

Vse skupaj se je dogajalo na sprejemu v Črni gori, kjer je bil navzoč tudi zvezdnik te serije Nicholas Lyndhurst, ki je igral Rodneyja. V Črni gori je bil na obisku kot ambasador Unicefa za posvojitve in je tam deloval v sklopu akcije za več posvojitev črnogorskih otrok. Lyndhurst kot Rodney je sicer na Balkanu priljubljen lik. Pred leti so ga celo uporabili v srbski predvolilni kampanji. Igralec se pred dvema letoma ob prvem prihodu v Črno goro ni zavedal svoje priljubljenosti. »Hodil sem po ulici in se počutil kot kraljica,« je dejal princu Charlesu. »Ljudje na ulicah so obstali, prišli so iz kavarn in trgovin, da bi mi zaploskali.« Kaj bi šele bilo, če bi prišel David Jason, ki je igral Del Boya. Verjetno bi ga okronali za črnogorskega kralja.

Toda tudi pred šestimi leti so se v britanskih medijih pojavili zapisi o kultnem statusu nanizanke Samo bedaki in konji na Balkanu. O tem je pisal novinar Guardiana Neil Clark: kako je v devetdesetih prišel v Beograd in bil šokiran, ker je bila prva stvar, ki so ga vprašali, ali je ljubitelj Del Boya. In druga, ali je kdaj srečal Davida Jasona. Deset let kasneje je v mestu odkril kavarno Mučke na beograjski Skadarliji. Poročal je tudi o Srbih, ki so prišli v London in so si najprej želeli ogledati Peckham, četrt, po kateri je deloval Del Boy.

Z malo distance je nadaljevanka ganljivo tragična

Razumljivo je, da so Britanci vedno znova šokirani nad balkanskim navdušenjem nad nanizanko Samo bedaki in konji. Balkancem pa se zdi ta britanska nadaljevanka preprosto preveč balkanska, da bi bila britanska. To je ena redkih britanskih nadaljevank, ki so razumljive tudi Balkancem, saj ni zakamuflirana v tipičen, le Britancem razumljiv britanski humor. Samo bedaki in konji je nadaljevanka, ki bi jo posneli sarajevski Nadrealisti, če bi imeli dovolj denarja, da bi najeli Davida Jasona in Nicholasa Lyndhursta. Želja po uspelem poslu, pretvarjanje, da imate denar, »življenje na veliki nogi« in navidezna uglajenost – vse to so življenjske izkušnje slehernega Balkanca, ki je živel v času nastanka nadaljevanke, se pravi sredi osemdesetih. A ta miselnost je tako imanentna Balkanu – pri tem Slovenija nikakor ni izvzeta –, da bodo Samo bedaki in konji alias Mučke na televizijskih postajah Balkana še dolgo uspešnica. Toda če si nekaj epizod ogledate zdaj, s časovno distanco, boste ugotovili, da so v resnici ganljivo tragične.

Nanizanke Samo bedaki in konji ta hip sicer ne predvajajo na slovenskih programih, lahko pa si jo ogledate na Pink 2 in hrvaški nacionalni televiziji.