Izjava Janeza Janše kot ene najvidnejših oseb na slovenskem političnem parketu, ki je zasedala tudi najpomembnejše državniške funkcije, je sporna in odkrito seksistična na več nivojih. Nastala je kot odziv na novinarsko poročanje, ki je razkrilo sodelovanje določenih Janševih podanikov in podanic ter članov in članic SDS v facebook skupini, ki poziva k sovražnemu govoru in nasilju. Sporne naveze spregleda, namesto tega pa poskuša diskreditirati delo novinarke in ga prikaže kot rezultat upogljivosti in poslušnosti do Milana Kučana, s čimer odvzema veljavo njenemu lastnemu delu, novinarski neodvisnosti in v končni fazi tudi intelektu.

Izjava kaže na rastoči trend diskriminacije novinark, saj se harmonično zliva z izjavo nekdanjega postojnskega župana, ki je novinarke na občinski seji označil za »harem kokošji«, hkrati pa se dopolnjuje s sporno izjavo službe za odnose z javnostjo UKC, kjer so novinarke pozvali k večji subtilnosti, »kajti, če ne drugega smo, so ali najverjetneje bodo mamice.« Vse te izjave so odkrito seksistične, saj na novinarke vršijo pritisk na podlagi njihovega spola, in sicer glede na to, kako se njihovo profesionalno delo sklada ali razdvaja s komentatorjevo predstavo tipične ženskosti. Tokratna delitev je šla popolnoma vzporedno s staro šovinistično delitvijo žensk na »svetnice ali kurbe«, kjer je novinarka, ki ne ustreza pričakovanjem komentatorja, diskreditirana tako profesionalno kot tudi kot pripadnica ženskega spola.

Janša v bistvu z izjavo ne preseneča, saj se je v našem zadnjem izboru za Bodečo Nežo že uvrstil med prvo peterico najbolj seksističnih izjav z izjavo »Brisanje spola iz zakona je podlaga za kršitev človekovih pravic naših najdražjih, naših otrok. [...] Brisanje spola iz zakona in uvajanje "teorije spola" oz. t.i. proste izbire spola glede na trenutno razpoloženje predstavlja napad na družino in temeljne vrednote, ki so omogočile, da Slovenija sploh obstaja. [...] Spoštovani, prihodnosti naroda ni mogoče graditi na istospolnih zvezah.« S svojimi seksističnimi in homofobnimi izjavami, s katerimi otresa v javnem prostoru, povzroča veliko škodo, saj kot mnenjski voditelj dela družbe utrjuje patriarhalne predpostavke, ki vse, ki niso cis-moški, potiskajo v podrejen položaj. Velik družbeni problem pa vidimo tudi v tem, da za svoj sovražni govor nikoli ne odgovarja, saj v tej državi očitno ni mehanizmov, ki bi ga k temu pozvali.

Kolektiv Rdeče zore