V letu 2015 so v občini Naklo nezakonito pobirali nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, kar je sicer eden najpomembnejših prihodkov vsake občine. To jim je s tožbo in razsodbo na upravnem sodišču dokazal občan Dupelj in nekdanji poslanec Sašo Lap, ki pravi: »Vsi svetniki, ki so omogočili nezakonit sklep, in seveda župan so odgovorni za to, da so se ljudem v letu 2015 prispevki povečali tudi za 100 odstotkov. Preprosto so dvignili višino prispevka, ker je v prejšnjih letih prišlo do zapletov zaradi uvajanja davka na nepremičnine in so zato pobrali manj denarja. Z uspešno in pravnomočno sodbo sem dokazal nezakonitost tega sklepa,« je dejal pritožnik, ki pa v občini Naklo ni več edini.

Župan Mirko Mravlja sodbo sprejema in pravi: »Mislili smo, da bomo delali rebalans zato, ker bomo imeli več, zdaj ga bomo očitno zato, ker bomo imeli manj. Preprosto je zadevo mogoče strniti v to, da občani na račun več zaračunanega v letu 2015 plačajo manj letos, kar pa bistveno spremeni naše načrte. Se bomo pač vozili po luknjastih cestah.«

Po neuradnih podatkih je na podoben ali enak način ravnalo več kot 50 slovenskih občin, ki so v letu 2015 dvignile vrednost točke za izračun nadomestil, zato da bi nadomestile izpad denarja v letu 2014. Zdaj mnoge verjetno čaka zategovanje pasu v letu 2016, saj bodo zaradi previsokih nadomestil v lanskem letu občani letos plačali manj.

Kranj pobral za milijon evrov več nadomestil

V Naklu so se preprosto ujeli v past, ker so vse leto 2013 usklajevali podatke o lastnikih (okoli 24.000 novih podatkov) in s tem povezanim nadomestilom. To se je tudi v dogovoru z državo zavleklo v začetek leta 2014. Ker pa je s prvim januarjem začel veljati zakon o nepremičninah, ni bilo več mogoče izdajati odločb za leto 2013, ustavno sodišče pa kasneje »zamudnikov« pri razveljavitvi zakona o nepremičninah ni posebej opredelilo in tako v Naklu dejansko niso pobrali prispevkov za leto 2013. Zato so se zatekli k rešitvi, ki ji je oporekal Sašo Lap in uspel.

Točnega podatka, koliko občin je na račun zapletov z davkom na premoženje pobralo več denarja, ni. Vsekakor pa je zanimiv drugačen pristop kranjske občine, kjer so pri podjetju Digi data najprej naročili projekt, s katerim so pridobili natančne podatke za izračun nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča. Rezultat je bil naravnost fantastičen: pobrali so za 1,2 milijona več nadomestil oziroma kar za petino več kot leto prej. Seveda pa niso dvigali vrednosti točke, ampak so se lotili slabih, nepopolnih, neažurnih podatkov in za to po javnih podatkih plačali več kot desetino dodatno pridobljenih sredstev v občinski proračun. Dodati je treba, da so tudi v Naklu že pred dvema letoma uredili svoje podatke, a so brez prihodkov za 2013 ostali zaradi zamude.

Merila se sicer niso spremenila od 2004, le načrtovani davek na nepremičnine je prispeval k zmedi v letu 2013 oziroma k temu, da so marsikje izpadle zneske skušali nadomestiti na nezakonit način. »Občani bodo pač morali presoditi, ali bodo zaradi izpada teh sredstev letos tudi sami trpeli posledice, ker ne bomo mogli zagotoviti vsega, kar je bilo s proračunom opredeljeno,« pravi župan Nakla. Verjetno pa bo na podlagi tožbe in sodbe v primeru Lap po Sloveniji podobnih dvomov veliko.