Pred dnevi je Jure Tori, sicer tudi član skupine Orleki,s kvartetom Tori Tango gostoval na elitnem dunajskem Accordion festivalu, kjer se zberejo največji harmonikarji z vseh koncev sveta. Koncert v nabito polnem jazzovskem klubu Porgy & Bess je bil osrednji promocijski dogodek ob izidu cedeja, Torija pa so določili celo za protagonista celomesečnega festivala.

V Tori Tangu sodeluje tudi avstrijski jazzovski kontrabasist Ewald Oberleitner, s katerim je Tori začel sodelovati že pred desetimi leti – kot odvod iz Orlekov v lastno ustvarjalnost. Njun prvi skupni album Odsev spomina je obveljal za žanrski presežek. Pozneje sta v duet povabila še indijskega tolkalca Ganesha Anandana in nastala je še ena plošča. Ko sta bobnarja zamenjala za argentinskega kitarista Eduarda Contizanettija, pa še ena.

Tipajoč v tango

»Ewald je v najboljših letih in, zdi se mi, tudi najbolj zagret član benda; vse nas spodbuja, da iztisnemo iz sebe še več,« se smeje Tori. Oberleitner bo namreč naslednje leto naštel osemdeset let, a še vedno soustvarja mednarodno koncertno jazzovsko sceno. In ideja za tango projekt je v resnici prav njegova. Torija je pred leti povabil v graško tango zasedbo, kjer ga je navduševal predvsem violinist Kurt Bauer. »Takrat me to še ni zanimalo, ker delam avtorsko glasbo in bi se znal izgubiti. Ko pa se je zgodba s triom izpela in sem začel razmišljati o novi plošči, sem se spomnil na tega avstrijskega violinista. Že po prvi vaji smo bili navdušeni drug nad drugim, ampak še vedno nisem razmišljal, da bi pisal tango glasbo,« pripoveduje.

Toda s prihodom violine v trio se je zvok povsem spremenil in Tori si je lansko poletje potem rekel – pa naj bo tango. Čeprav ni dosti odstopil od svoje avtorske poetike in težko govorimo o klasičnem tangu, zna muzika presenetiti tako ljubitelje tanga kot tiste, ki se tja ne prištevajo. V zelo raznoliki glasbi se namreč prepletajo elementi balkanskih ritmov, swinga, polke, punka, pa tudi tipična tangovska milonga in druge baladne izpeljanke.

Prvi avtorski tango pri nas

S tem smo v Sloveniji dobili prvo avtorsko tango ploščo. To dejstvo je Torija v začetku precej vznemirjalo: ali dejansko gre za tango glasbo ali z nazivom zasedbe pravzaprav zavajajo. »Ljudje večinoma poznajo tango skladbe starejšega izvora in se z njimi lažje identificirajo, ko pa sem videl, da so mojo glasbo zelo dobro sprejeli profesionalni glasbeniki iz tango vod, sem nehal dvomiti,« pravi zdaj.

Nekaj tangovskega pridiha je Tori pred časom že dodal glasbi za film Vaje v objemu Metoda Pevca, s katerim sta že večkrat sodelovala. »Metodu sem pošiljal komad za komadom, kar smo posneli v triu s Contizanettijem in Oberleitnerjem. In potem mi je naenkrat pisal, da je v film vendarle vključil en moj komad, nato je prišla še ena elektronska pošta, da je vključil še dva komada. Na koncu sem z osmimi skladbami izpadel glavni avtor glasbe,« se smeje.